Acasa InternationalExterne China cere diplomaţilor europeni să boicoteze decernarea Premiului Nobel pentru Pace

China cere diplomaţilor europeni să boicoteze decernarea Premiului Nobel pentru Pace

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.Ambasadorul UE în Norvegia şi diplomaţi cu rang înalt din mai multe ţări membre ale Uniunii Europene intenţionează să participe la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, în pofida presiunilor exercitate de China, relatează EUObserver, în ediţia de sâmbătă.


Biroul şefului diplomaţiei europene a precizat vineri că reprezentantul diplomatic al UE la Oslo, Janos Herman, va participa la dineul de gală organizat în data de 10 decembrie în onoarea disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Herman a primit o scrisoare din partea omologului său chinez acreditat la Oslo, care i-a solicitat să boicoteze ceremonia, iar scrisori similare au fost transmise şi ambasadelor la Oslo ale majorităţii statelor membre UE, scrie Mediafax.

„Desigur, fiecare stat în parte decide dacă va participa la eveniment. Dacă un stat membru sau un număr de state membre cer Înaltului reprezentant să adopte o poziţie comună, acesta va discuta subiectul. Dar nu avem astfel de solicitări pentru moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton. Ambasadorii Danemarcei, Finlandei, Olandei şi Marii Britanii, precum şi adjunctul şefului misiunii germane în Norvegia au confirmat deja că vor participa la eveniment. Franţa nu şi-a anunţat încă decizia, precizând numai că va stabili dacă participă la dineu înainte de 10 decembrie. Comitetul Nobel norvegian le-a cerut participanţilor să îşi confirme prezenţa până în data de 15 noiembrie. Solicitarea Chinei a provocat iritare la Bruxelles. „Nu China este cea care să le dicteze statelor membre ce trebuie să facă. Este o tactică tipică de intimidare chineză”, a declarat o sursă diplomatică europeană. Liu ispăşeşte o condamnare la 11 ani de închisoare şi nu va putea fi prezent la Oslo la ceremonia de decernare a premiului.

0 comentariu

sorge 24-04-2010 - 13:22

ai sa te simti ca in KAFKA .
Toate Sagetile Albastre sint ale lui Miron Mitrea ;si asta inainte de 2004 .

Rasputin 24-04-2010 - 15:36

da dar mersu’ trenurilor e a lu’ berceanu.
Nu de mult am avut cam aceiaşi aventură, dar in altă parte a ţării.
Accelerat cu mers de personal…
şi stai să veză după 1Mai încă 200 de trenuri suspendate. Suspendate din mers nu a lu’ primarele…

FORESKIN 25-04-2010 - 06:13

..mai bine o dadeai cotita spre Sibiu…

caramache 25-04-2010 - 19:10

Si zi asa bre Grosane, adevarul esta ca cartea putea bine sa-si astepte lansarea, ca toata chestia era ca tu se te imbuibi cu kürtős kalács!
Pai nu aveam io dreptate cind ziceam ca faci parte din tagma alora de La placinte inainte, la munka inapoi ?
In toata kestia asta cu lansarea la placinte nu ne-ai lamurit daka kalaciul te-a asteptat, sau daca numai cu zerul de la kurtosh skurs te-ai adapat?

caramache 25-04-2010 - 19:15

Aiurea ! Grosan ca chelu’ impartial vroia s-o tina’n sarbatoare de la Adolf aniversare si pina la Vladimir Ilici nascatoare. Trei zile si trei nopti pentru pinteku’ lui gros si gitleju’i insetat de skirtza-skirtza pe pe hirtie cu gitu’ cam uskat si prost renumerat.

alex 26-04-2010 - 07:58

anul trecut in noiembrie am fost si eu la brasov, trenul a facut 6 ore (cu oprirea la campina de cateva ore). ceea ce inseamna o medie de aproape 27 km/h. felicitari cfr si dl berceanu pentru organizarea excelenta, trenurile merg mai incet acum (in secolul XXI, intr-o tara europeana) decat in 1930!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult