Acasa InternationalExterne China şi Ungaria se declară gata să conlucreze „pentru a pune capăt” războiului din Ucraina

China şi Ungaria se declară gata să conlucreze „pentru a pune capăt” războiului din Ucraina

scris de Misu Andrei
38 Afisari

Şeful diplomaţiei chineze, aflat în vizită oficială la Budapesta, şi-a exprimat luni apropierea de poziţia Ungariei în dosarul ucrainean, după ce a acuzat Washingtonul că „toarnă gaz pe foc” prin afirmaţia că Beijingul vrea să livreze arme Rusiei, informează AFP.

Li Keqiang

Li Keqiang

China este gata să coopereze cu Ungaria şi cu „alte ţări iubitoare de pace” pentru „a pune capăt actualului război” din Ucraina, a declarat Wang Yi alături de omologul său ungar.

„Dorim ca părţile să revină la masa negocierilor”, a adăugat el, potrivit unei traduceri oficiale, în cadrul turneului său european, potrivit Agerpres.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a salutat poziţia chineză, care vizează „instalarea păcii cât mai curând posibil”.

Wang Yi, care în ultimele zile s-a deplasat în mai multe capitale europene şi care a asistat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, se va deplasa apoi la Moscova.

Mai devreme în timpul zilei de luni, guvernul chinez a negat că ar intenţiona să furnizeze arme Moscovei pentru a susţine ofensiva ei în Ucraina, după cum au afirmat SUA.

China nu a sprijinit sau criticat niciodată în mod public ofensiva rusă, însă şi-a exprimat de mai multe ori susţinerea pentru Moscova în faţa sancţiunilor occidentale.

Cu numai câteva zile înainte de 24 februarie, la un an de la declanşarea invaziei ruse, prim-ministrul naţionalist ungar Viktor Orban l-a primit pe Wang Yi în cadrul unui dineu privat, potrivit agenţiei de presă MTI.

De la începutul invaziei, Viktor Orban menţine o poziţie ambiguă, votând sancţiunile Uniunii Europene (UE), însă fără a oferi niciun sprijin militar Kievului, spre deosebire de alte ţări membre ale NATO, din care Ungaria, ce se învecinează cu Ucraina, face parte.

În paralel, Budapesta îşi continuă politica de întărire a legăturilor economice şi culturale cu China, ceea ce generează critici din partea Departamentului de Stat american.

Orban, căruia partenerii occidentali îi reproşează în mod regulat înclinaţii autoritare, a făcut uz de mai multe ori de dreptul său de veto pentru a bloca declaraţii critice ale UE cu privire la Beijing.Luni, Wang Yi a salutat această „politică favorabilă Chinei”, mulţumindu-i Budapestei că „susţine poziţiile sale legitime în cadrul forumurilor internaţionale şi mulilaterale”.

„Chiar dacă China şi Ungaria sunt îndepărtate geografic”, relaţiile bilaterale „se dezvoltă extrem de bine”, a adăugat Wang.

Grupul chinez CATL, liderul mondial de baterii pentru vehicule electrice, construieşte în prezent o uzină în Ungaria.

Budapesta, care a cumpărat vaccinuri chinezeşti împotriva coronavirusului, urmează de asemenea să găzduiască prima universitate chineză din Uniunea Europeană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult