Acasa InternationalExterne China suplimentează cheltuielile militare pentru 2011

China suplimentează cheltuielile militare pentru 2011

scris de M.A.
2 afisari

China va mări bugetul militar pentru 2011 cu peste 12%, ajungând la peste 91 de miliarde de dolari. Potrivit analiştilor, cifra reală a bugetului militar este cu mult mai mare.

Militari chinezi

foto: checkpoint-online.ch

Beijingul îşi dezvoltă capacităţile militare şi intenţionează să construiască mai multe portavioane şi sisteme avansate de rachete. China insistă că investiţiile în armată sunt scăzute în comparaţie cu alte ţări, dar mulţi observatori apreciază că bugetul militar de la Beijing este cu mult mai mare decât este declarat. Mărirea bugetului militar este însoţită şi de o intensificare a tonului acid al diplomaţiei chineze – subliniază corespondenţii BBC, citaţi de Rador.

Purtătorul de cuvânt al legislativului Li Zhaoxing, spune că această creştere este justificată. „Creşterea cheltuielilor armatei chineze este totuşi relativ modeste comparativ cu restul lumii”, a spus acesta. adăugând că această cifră reprezintă 6% din ansamblul bugetului naţional al Chinei, “acest lucru nu reprezintă nicio ameninţare pentru nicio ţară”.

Această creştere nu pare să liniştească ţările din regiune cum ar fi Japonia şi Taiwan, care au dispute teritoriale cu guvernul de la Beijing, transmite RRA. „Modernizarea armatei chineze, precum şi intensificarea activităţii sale însumată cu insuficienta transparenţă a axcestor acţiuni nu fac decât să sporească îngrijorarea”, a spus secretarul guvernului nipon, Yukio Edano. Relaţiile dintre China şi Japonia sunt tensionate după disputa privind insulele din sudul Chinei, unde se găsesc rezerve importante de petrol şi gaz natural.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult