Acasa InternationalExterne Cinci concluzii ale vizitei istorice făcute de Volodimir Zelenski în SUA

Cinci concluzii ale vizitei istorice făcute de Volodimir Zelenski în SUA

scris de Misu Andrei
82 Afisari

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o vizită în SUA la peste 300 de zile după ce ţara sa a fost invadată de Rusia, pentru a discuta despre perioada următoare a războiului.

Vladimir Zelenski

O analiză a CNN arată principalele cinci concluzii ale vizitei făcute de Zelenski în SUA, care are menirea de a asigura în continuare susținerea americană pentru a face față invaziei Rusiei.

Vizita a fost învăluită în secret până în ultima clipă, cel mai probabil din motive de securitate, dar și pentru ca surpriza să fie una de proporții, în special pentru Rusia.

Biden și Zelenski au încercat să găsească o modalitate de a pune capăt conflictului

Cei doi au discutat timp de mai multe ore despre situația de pe dront, iar intensificarea atacurilor aeriene ţintelor civile ucrainene face ca finalul conflictului să fie greu de întrevăzut.

Una dintre principalele mize ale vizitei lui Zelenski în SUA a fost ca Biden să afle care este poziţia preşedintelui ucrainean în ceea ce priveşte încheierea războiului, mai ales că președintele ucrainean îşi exprimase anterior dorinţa unei „păci juste” care să pună capăt conflictului.

Însă Zelenski a avut o retorică destul de agresivă la adresa invadatorului, astfel că o posibilă așezare la masa negocierilor nu se întrevede. „Pentru mine, ca preşedinte, pace justă înseamnă fără compromisuri”, a spus Zelenski, arătând că nu vede nicio cale spre pace, dacă Ucraina ar trebui să renunţe la teritorii sau la suveranitate.

În discursul său în faţa Congresului, Zelenski a spus că i-a prezentat lui Biden o formulă de pace în 10 puncte. Oficialii americani au declarat, potrivit CNN, că este acelaşi plan pe care l-a prezentat liderilor mondiali la summitul G20 de luna trecută.

În unele țări occidentale care îl sprijină pe Zelenski au început să apară o serie de îngrijorări, exprimate și de președintele Franței, care susține oferirea unor garanții Rusiei. Cu toate acestea, Biden a spus că depinde de Zelenski să „decidă cum vrea să se termine războiul”.

Zelenski și-a demonstrat calitățile de lider și de actor

Zelenski şi-a demonstrat calitățile de actor și de lider, discursul în fața Congresului făcând referire la istoria americană, de la bătălia crucială de la Saratoga din timpul Războiului de Independenţă până la bătălia din Ardeni din al Doilea Război Mondial. El a vorbit în limba engleză, pentru a se adresa în mod direct americanilor. Și ținuta a fost aleasă special, pentru a arăta că războiul este în plină desfășurare și că Ucraina nu se va da bătută, astfel că a apelat la latura emoțională a celor care l-au ascultat. Zelenski a evocat nopțile grele de iarnă în care populația rămasă în țară trebuie să supraviețuiască fără energie electrică: „Peste două zile vom sărbători Crăciunul. Poate la lumina lumânărilor. Nu pentru că este mai romantic, nu, ci pentru că nu este curent”, a spus președintele ucrainean.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS