Acasa InternationalExterne Cine a fost generalul Qassem Soleimani, ucis în atacul cu dronă comandat de Donald Trump

Cine a fost generalul Qassem Soleimani, ucis în atacul cu dronă comandat de Donald Trump

scris de Misu Andrei
238 afisari

Generalul iranian Qassem Soleimani, care fost a fost ucis vineri într-un atac aerian pe aeroportul din Bagdad, a fost considerat de o parte din analiști cel mai popular om din Iran și între cei mai puternici lideri din Orientul Mijlociu. Acum, Iranul ameninţă SUA că se va răzbuna, în timp ce preşedintele american a salutat asasinarea generalului, iar secretarul de stat a publicat imagini cu irakieni dansând pe străzi.

În ciuda staturii sale neimpunătoare și a atitudinii discrete și liniștite, Qasem Soleimani a fost considerat unul dintre cei mai de temut militari din Orientul Mijlociu de către Statele Unite și aliații săi.

În calitatea sa de lider al Forțelor Quds, trupe de elită ale Revoluției Islamice, în vârstă de 62 de ani, și-a asumat responsabilitatea pentru operațiunile clandestine ale Iranului în străinătate, extinzând implicarea militară a Iranului în conflicte externe precum cele din Siria și Irak.

Prin acțiunile sale și-a câștigat un statut aproape mitic în rândul inamicilor și idolizarea de către susținătorii săi din Iran, relatează The Washington Post.

Analiștii au spus că Soleimani a avut o influență diplomatică mai mare decât ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și au speculat că va ținti în cele din urmă o funcție politică de top. Nu de puține ori a fost comparat cu Karla, fanaticul spion sovietic, personaj fictiv din romanele lui John le Carré despre războiul Rece.

Dar povestea generalului s-a încheiat abrupt la primele ore ale dimineții de vineri, când a fost ucis într-un atac cu aerian cu drone lansat de americani, în apropierea aeroportului din Bagdad.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult