Acasa InternationalExterne Cine e pastorul Gauck, noul preşedinte al Germaniei

Cine e pastorul Gauck, noul preşedinte al Germaniei

scris de R. C.P.
7 afisari

Noul preşedinte, în vârstă de 72 de ani, Joachim Gauck, este un teolog şi pastor luteran care a intrat în politică ca disident al defunctei RDG, devenind parlamentar al Verzilor, prezentator de televiziune şi aspirant la preşedinţia statului, în ultimele alegeri de acum un an şi jumătate.

Cine e pastorul Gauck, noul preşedinte al Germaniei

Joachim Gauck, proclamat candidat al consensului la preşedinţia Germaniei, este o autoritate morală amplu respectată, ce poate reda demnitate şefiei statului după scandalurile de corupţie, care au întinat imaginea preşedintelui demisionar, Christian Wulff. Beneficiind de un amplu sprijin, Gauck se bucură de un credit moral, în principal datorită activităţii sale din vremea când a fost responsabil al desfiinţării STASI -poliţia politică a RDG – şi conservării arhivelor secrete. Buna gestionarea a unei chestiuni atât de sensibile s-a caracterizat prin apelul la justiţiei, evitând răzbunarea politică, fapt ce i-a atras recunoştinţa partidelor şi a populaţiei şi decorarea sa în 2000 cu Marea Cruce Federală, cea mai mare distincţie germană.
Gauck s-a născut în oraşul Rostock, din nordul Germaniei, în ianuarie 1940 şi, după ce a studiat teologia, a profesat ca pastor luteran între 1965 şi 1990. În timpul regimului din RDG, a participat activ la mai multe mişcări civice ale opoziţiei împotriva regimului comunist – între care Noul For pe care l-a fondat în 1989 – şi a pledat întotdeauna pentru o tranziţie paşnică. În 1990, Gauck s-a alăturat Alianţei-90, ca reprezentantă a mişcării civice, iar la 18 februarie a fost ales deputat al Verzilor/Alianţa-90 în parlamentul RDA, în cadrul primelor alegeri libere desfăşurate în ţară.
În acest parlament, el aprezidat o comisie însărcinată să controleze desfiinţarea STASI, o chestiune extrem de sensibilă. În septembrie 1990, după aprobarea Tratatului de Reunificare a parlamentelor celor două Germanii, Parlamentul est-german l-a propus ca însărcinat special pentru organizarea arhivelor STASI. Numirea lui a fost confirmată ulterior de executivul din Bonn, prezidat atunci de cancelarul, Helmut Kohl, care din decembrie 1990 a devenit guvernul Germaniei reunificate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult