Acasa InternationalExterne Cine este Alexander Schallenberg, viitorul cancelar al Austriei

Cine este Alexander Schallenberg, viitorul cancelar al Austriei

scris de Misu Andrei
183 Afisari

Ministrul de externe Alexander Schallenberg devine luni noul cancelar al Austriei. Acesta a declarat duminică că îl aşteaptă o sarcină extrem de dificilă, la o zi după demisia fostului premier, conservatorul Sebastian Kurz, suspectat de a fi implicat într-un caz de corupţie, informează AFP.

Alexander Schallenberg,

Diplomatul în vârstă de 52 de ani, al cărui nume fusese propus sâmbătă ca succesor de către Sebastian Kurz, s-a întâlnit duminică cu preşedintele austriac Alexander Van der Bellen. La încheierea întrevederii, şeful statului austriac a declarat că Schallenberg va depune jurământul luni. Această criză guvernamentală s-a încheiat, a afirmat Van der Bellen într-un discurs televizat.

Cu puţin timp înainte, viitorul cancelar a vorbit despre un moment şi o însărcinare deosebit de dificile, complicate pentru noi toţi, salutând faptul că partidul său (OVP, Partidul Popular Austriac) dă dovadă de un grad incredibil de responsabilitate faţă de această ţară”.

Şeful diplomaţiei a purtat anterior discuţii cu vicecancelarul Werner Kogler. Acesta din urmă, lider al Partidului Verzilor, partid care guvernează în coaliţie cu conservatorii, anunţase sâmbătă seară că va sprijini numirea lui Schallenberg pentru a menţine coaliţia la putere, transmite Agerpres.

Finalul de mandat al lui Sebastian Kurz

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, care devenea cel mai tânăr lider ales de pe glob la sfârşitul anului 2017, este afectat de un scandal pentru a doua oară, după o furtună politică în 2019, pe care a reuşit să o depăşească spectaculos.

Ar fi iresponsabil să alunecăm în luni de haos sau de blocaj, a spus Kurz sâmbătă, explicând că se retrage pentru stabilitatea ţării. De asemenea, acesta a susţinut că acuzaţiile care îi sunt aduse sunt false. Vreau să cedez locul pentru a evita haosul, a adăugat fostu lider guvernamental de la Viena, conform Deutsche Welle.

Sebastian Kurz se afla sub presiune pentru a se retrage după anunţul de miercuri referitor la deschiderea unei anchete de corupţie pe numele său. Deşi iniţial a refuzat, denunţând acuzaţii fabricate, în cele din urmă a decis să se retragă sub ameninţarea unei noi destituiri de către parlament marţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult