Acasa InternationalExterne Cine este Ekrem Imamoğlu, primarul Istanbulului care ar putea fi viitorul președinte al Turciei

Cine este Ekrem Imamoğlu, primarul Istanbulului care ar putea fi viitorul președinte al Turciei

scris de Misu Andrei
154 Afisari

Ekrem Imamoglu are aceleași rădăcini cu președintele turc Recep Tayyp Erdogan, dar spune că ideile lor ”sunt în mare măsură opuse”. Imamoglu i-a provocat lui Erdogan cea mai mare dezastru electoral și poate deveni viitorul președinte al Turciei.

Afabilul tată a trei copii împărtășește o serie uimitoare de similitudini cu Erdogan, pe care l-a întâlnit prima oară în anii 90, pe când puternicul lider turc era primarul Istanbulului, iar el deținea un mic restaurant, scrie The Guardian.

Erdogan a mâncat atunci chiftele, iar Imamoglu a refuzat să-i primească banii, spunându-i că au fost din partea casei. ”Nu va plăti acea notă atât timp cât trăiește”, spune Ekrem Imamoglu.

Proaspăt reales primarul Istanbulului Ekrem Imamoğlu a devenit principalul contestator al domniei lui Recep Tayyip Erdogan, după ce a învins partidul AK al președintelui turc la alegerile locale.

Iar susținătorii Partidului Popular Republican (CHP) din Istanbul sărbătoresc deja de duminică câștigarea alegerilor municipale din Turcia.

După ce a obținut o victorie confortabilă și și-a păstrat postul la alegerile pentru primar de duminică, pe baza marii majorități a voturilor numărate, Imamoğlu, în vârstă de 53 de ani, este văzut de mulți analiști ca un potențial viitor președinte al Turciei.

Ambii au condus Istanbulul și au fost manageri de cluburi de fotbal

El împărtășește multe asemănări cu Erdoğan: ambii au condus Istanbulul, au rădăcini familiale în regiunea de est a Mării Negre și cariera lor politică a fost împiedicată de instanțele din Turcia. În tinerețe, ambii au fost și mari iubitori de fotbal, implicați în conducerea unor cluburi.

Ambii bărbați au o capacitate puternică de a atrage alegătorii, dar sunt diferiți atunci când vine vorba de politica lor. Imamoğlu, un fost om de afaceri amabil, care este căsătorit și are trei copii, a spus el însuși: „Ideile noastre sunt în mare măsură opuse”.

Erdoğan a intrat în politică cu un partid islamist și a remodelat statul laic de când a preluat frâiele puterii, în 2002. În schimb, Imamoğlu este din Partidul Popular Republican (CHP), ferm secularist, la care a aderat în 2008 și devenind primar în districtul Beylikduzu din Istanbul în 2014.

Succesul lui Imamoğlu se datorează capacității sale de a extinde apelul CHP social-democrat pentru a atrage alegători mai conservatori.

El a dovedit asta în 2019, când a învins partidul AK al lui Erdogan (AKP), în cea mai mare înfrângere din ultimele două decenii, și nu doar o dată, ci chiar de două ori. Un tribunal i-a anulat victoria din martie în acel an, doar pentru ca el să câștige cu un scor electoral și mai mare într-o reluare a alegerilor din iunie.

Condamnat politic, exact ca Erdogan

Primarul Istanbulului și-a creat o imagine media și a desfășurat campanii virale pe rețelele de socializare, care i-au sporit profilul și a atras simpatia multor alegători.

Între timp, presa de stat a căutat să-l portretizeze într-o lumină negativă. În ianuarie 2022, mass-media pro-guvernamentală a fost plină de imagini ale camerele de supraveghere cu el luând masa cu ambasadorul britanic la un restaurant de pește, în timp ce Istanbulul se lupta cu o furtună de zăpadă. Imagini prin care guvernul voia să-l portretizeze pe primar ca fiind rupt de problemele turcilor și susținut de Vest.

Necazurile sale au fost agravate apoi de amestecul lui Erdoğan, care și-a însușit meritele pentru multe dintre proiectele importante care au modernizat Istanbulul în ultimii ani.

Imamoğlu însuși s-a confruntat cu probleme judiciare. După victoria din 2019, un judecător l-a condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, impunând și o interdicție politică, pentru insultarea funcționarilor publici. Curtea de Apel încă nu s-a pronunțat asupra cazului.

Condamnarea a făcut ecou experiența lui Erdogan, care a fost închis pentru scurt timp în 1999 pentru că a recitat o poezie despre care o instanță a decis că este o incitare la ură religioasă.

Anul trecut, o altă instanță a deschis un dosar împotriva lui Imamoğlu pentru o acuzație de trucaj la licitație, care implică o pedeapsă de la trei până la șapte ani. Criticii lui Erdogan văd cazurile ca pe o încercare de a-l oprit din punct de vedere politic pe Imamoglu. Erdogan și AKP-ul său neagă acest lucru.

În primele luni ca primar al Istanbulului, Erdogan a mâncat chiftele la restaurantul lui Imamoglu, care i-a făcut cinste

În ciuda a ceea ce el descrie drept obstacole de la Ankara, Imamoğlu a spus că administrația sa a furnizat servicii și dezvoltare în Istanbul, un oraș cu 16 milioane de locuitori care conduce economia Turciei.

Metropola este o lume departe de provincia Trabzon, la Marea Neagră, unde s-a născut în 1970 și a petrecut ceea ce el descrie ca o copilărie fericită în mijlocul „naturii sale verde luxuriante, a mării agitate și a străzilor de piatră”.

A studiat la Universitatea din Istanbul și a absolvit administrarea afacerilor în 1994 – anul în care Erdoğan a devenit primar – înainte de a intra în afacerea de construcții a familiei sale. Dragostea lui pentru fotbal l-a împins să devină administratorul echipei din orașul său natal, Trabzon.

Imamoğlu și-a amintit recent de decorul monden în care el și Erdoğan s-au intersectat pentru prima dată. La mijlocul anilor 1990, după ce Erdoğan a devenit primar, a vizitat restaurantul de chiftele pe care tânărul Imamoğlu îl conducea în cartierul Gungoren din Istanbul.

Când era în primele luni ca primar, l-am găzduit”, a spus Imamoğlu. „A mâncat chiftele în restaurantul meu. Nu i-am luat banii. Nu va plăti acea factură atâta timp cât trăiește”.

Mulți analiști prevăd acum succese suplimentare pentru Imamoğlu. „Dacă aceste alegeri nu sunt anulate de obiecții într-un fel, el va deveni președinte în 2028”, a declarat Ozer Sencar, șeful institutului Metropoll pentru Reuters, înainte de alegeri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS