Acasa InternationalExterne UPDATE – Cine este viitorul prim-ministru al Greciei

UPDATE – Cine este viitorul prim-ministru al Greciei

scris de G. D.
257 Afisari

UPDATE – Grecii l-au înfrânt dur, duminică, pe premierul în exerciţiu de stânga Alexis Tsipras, al cărui succesor de dreapta Kyriakos Mitsotakis a promis să ”ridice” ţara afectată de un deceniu de criză relatează AFP.

Clasat pe primul loc, cu 39,8% din voturile exprimate, partidul său Noua Democraţie (ND, dreapta) urmează să deţină 158 din cele 300 de mandate în Vuli (Parlamentul grec), potrivit rezultatelor oficiale la numărarea a 94% din sufragii.

În aceste prime alegeri legislative după ce Grecia a scăpat de faliment, Partidul Syriza (stânga) al lui Tsipras, care a obţinut 31,5% din voturile exprimate, va păstra doar 88 din cele 144 de mandate pe care le are în Legislativul în exerciţiu.

Grecii consideră Guvernul în exerciţiu vinovat de faptul că şi-a ”trădat” promisiunile şi că a impus austeritatea.

”O perioadă dureroasă se încheie”, a declarat Mitsotakis, în vârstă de 51 de ani, în faţa susţinătorilor săi, la sediul ND, la periferia Atenei. El le-a jurat alegătorilor ”să redea mândria” ţării de a fi ”la înălâimea speranţelor lor”.

”Vreau să văd din nou acest popor prosper, vreau să văd revenind copiii care au plecat”, a mai declarat liderul conservatorilor, care urmează să fie învestit luni în funcţia de premier.

Premierul grec de stânga Alexis Tsipras i-a telefonat duminică opozantului său de dreapta Kyriakos Mitsotakis pentru a-l felicita în urma victoriei acestuia din urmă la alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Cei doi au convenit în această convorbire ca transferul de putere să se facă luni, imediat după ce Mitsotakis va depune jurământul în faţa preşedintelui Prokopis Pavlopoulos în cadrul unei ceremonii programate pentru oral locală 10:00 (13:00 GMT).

Alexis Tsipras a recunoscut înfrângerea partidului său Syriza după ce rezultatele parţiale au confirmat că formaţiunea conservatoare a lui Mitsotakis, Noua Democraţie (ND), va reuşi să formeze singură majoritatea în parlament.

Conform rezultatelor parţiale după numărarea a 40% din buletinele de vot, Noua Democraţie are 39,7% din voturi, iar Syriza 31,4%. Alte partide care ar mai putea trece pragul de 3% sunt formaţiunea de centru-stânga Mişcarea Schimbării (KINAL) şi comuniştii din partidul KKE. Mai multe partide mai mici ar putea ajunge sub pragul electoral, inclusiv formaţiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii.

După redistribuire, în funcţie de câte partide vor fi sub pragul electoral, Noua Democraţie ar urma să obţină între 154 şi 167 din cele 300 de mandate parlamentare, în timp ce Syriza ar coborî mult sub cele 149 câştigate la ultimul scrutin.

Kyriakos Mitsotakis este descendentul unei familii celebre de politicieni greci. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a fost prim-ministru între anii 1990 şi 1993, iar sora sa, Dora Bakoyannis, a fost ministru de externe şi primar al Atenei. Noul primar al capitalei elene, Costas Bakoyannis, ales luna trecută, este nepotul său.

Tsipras a convocat aceste alegeri după rezultatul slab obţinut de partidul său la alegerile europene, iar pierderea scrutinului de către Syriza era una aşteptată. Tsipras a fost acuzat că şi-a ”trădat” electoratul prin acceptarea măsurilor de austeritate impuse de instituţiile europene şi de creditorii internaţionali, deşi când a ajuns la putere în 2015 el a promis că va pune capăt austerităţii. Tsipras a convocat atunci şi un referendum, la care electoratul a respins la îndemnurile sale condiţiile impuse de creditorii internaţionali pentru salvarea economiei Greciei, condiţii pe care însă după referendum el le-a aplicat în mare parte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult