Acasa InternationalExterne Cine sunt teroriștii ISIS-K, din cauza cărora Biden se teme să prelungească evacuarea din Kabul

Cine sunt teroriștii ISIS-K, din cauza cărora Biden se teme să prelungească evacuarea din Kabul

scris de Misu Andrei
118 afisari

Unul dintre argumentele invocate de președintele american Joe Biden pentru a nu prelungi evacuarea Kabulului dincolo de 31 august este amenințarea unor atacuri teroriste din partea grupării ISIS-K. Aceasta este denumirea pentru aripa afgană a grupării Stat Islamic, particula „K” reprezentând provincia Khorasan, scrie BBC. Deși are o istorie scurtă, gruparea a câștigat un renume de temut, fiind considerată mult mai dură decât talibanii, cu care, de altfel, sunt în conflict deschis, considerându-i „apostați”.

„Khorasan” denumește o regiune istorică ce acoperă părți din Afganistanul și Pakistanul de azi. Inițial, ISIS-K a inclus Afganistanul și Pakistanul, dar în 2019 gruparea Stat Islamic a creat o aripă separată pentru „provincia Pakistan”, potrivit BBC.

Recent, armata germană s-a declarat îngrijorată de riscul crescut al unor atacuri sinucigașe din partea Statului Islamic în Kabul. Militarii germani au primit informații inclusiv de la cei americani în acest sens.

Și președintele Joe Biden a exprimat îngrijorări legate de gruparea teroristă în legătură termenul de evacuare a cetățenilor americani și afgani din Kabul.

„Cu cât terminăm mai repede, cu atât mai bine”, a spus șeful de la Casa Albă, care a adăugat că trupele americane de pe aeroportul din Kabul sunt expuse unui atac al teroriștilor ISIS-K.

ISIS-K a luat naștere în ianuarie 2015, fiind constituită din foști talibani pakistanezi și foști talibani afgani.

Este mult mai dură decât gruparea talibanilor, cu care se află în conflict deschis. ISIS-K îi consideră pe militanții talibani „apostați” (care își reneagă credința), uciderea acestora fiind acceptată în interpretarea pe care o dau ei legii islamice.

Statul Islamic a condamnat pacea din Afganistan, convenită în februarie 2020 între SUA și talibani, și a jurat să continue lupta.

De asemenea, gruparea a respins preluarea controlului de către talibani asupra Afganistanului, acuzând că Statele Unite le-au cedat țara în urma unei înțelegeri secrete.

ISIS-K a suferit pierderi militare majore în 2019, iar în aprilie 2020 i-au fost capturați mai mulți lideri importanți.

De atunci, gruparea a ripostat, revendicând o serie de atacuri violente în timpul negocierilor de pace între talibani și guvern.

De la înființare, ISIS-K a revendicat în mod frecvent atacuri mortale în diferite părți ale Afganistanului. Gruparea a fost cel mai activă în estul provinciei Nangahar și în capitala Kabul, dar a condus atacuri și în provinciile Kunar, Jowzjan, Paktia, Kunduz și Herat.

ISIS-K a atacat forțele de securitate guvernamentale, politicieni și miniștri afgani, talibani, minorități religioase – inclusiv șiiți și sikh -, forțe SUA și NATO, agenții internaționale, inclusiv organizații de ajutorare. În septembrie 2018, gruparea a revendicat un atac în Iran.

ISIS-K se află pe lista grupărilor teroriste întocmită de Departamentul american de stat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult