Acasa InternationalExterne Cipru: Parlamentul a respins planul de salvare financiară a ţării

Cipru: Parlamentul a respins planul de salvare financiară a ţării

scris de A.P.
287 Afisari

Parlamentul de la Nicosia a respins, marţi, cu o mare majoritate de voturi, planul de salvare financiară a Ciprului convenit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu miniştrii de finanţe din zona euro, care prevederea şi un impozit excepţional pe depozitele bancare, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Cipru: Parlamentul a respins planul de salvare financiară a ţării

Toate partidele au votat împotriva planului, cu excepţia partidului de guvernământ, DISY, care s-a abţinut. În total, s-au înregistrat 36 de voturi contra şi 19 abţineri. Planul menit să salveze insula de la faliment a fost respins, deşi versiunea prezentată de guvernul de la Nicosia şi supusă la vot a fost modificată faţă de proiectul iniţial şi propunea exceptarea de la impozitare a depozitelor bancare mai mici de 20.000 de euro.

Anunţul respingerii planului a generat o explozie de bucurie în rândul miilor de persoane reunite în jurul clădirii parlamentului de la Nicosia. Anticipând acest rezultat, preşedintele Ciprului, Nikos Anastasiades, convocase cu câteva ore înainte, o reuniune cu liderii grupurilor parlamentare pentru dimineaţa zilei de 20 martie.

Zona euro aşteaptă o ‘contrapropunere’

Zona euro aşteaptă o ‘contrapropunere’ din partea autorităţilor cipriote după respingerea de către Parlamentul de la Nicosia a planului de salvare ce prevedea impozitarea depunerilor bancare, transmite AFP.

‘Aşteptăm o contrapropunere cu efect echivalent’, a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului. Parlamentul cipriot a respins, marţi seară, cu 36 de voturi contra şi 19 abţineri, planul de salvare financiară în valoare de 10 miliarde de euro propus de zona euro şi Fondul Monetar Internaţional care prevedea o impozitare fără precedent de până la 9,9% a depunerilor bancare.
Măsura urma să atragă la buget suma de 5,8 miliarde de euro. În faţa nemulţumirii provocate în întreaga ţară de măsura în cauză, zona euro a cerut luni seară Nicosiei să nu taxeze depunerile sub 100.000 de euro, ce iniţial trebuiau impozitate cu 6,75%.
Mai mulţi responsabili europeni au subliniat ulterior că autorităţile cipriote trebuie să respecte contribuţia ţării lor în valoare de 5,8 miliarde de euro.

O altă sursă apropiată Eurogrupului a menţionat înainte de votul din Parlamentul de la Nicosia că, indiferent de rezultatul acestuia, ‘mingea se află în terenul Ciprului’. Potrivit presei locale, guvernul încearcă în prezent să renegocieze termenii acordului cu troica finanţatorilor internaţionali (UE, FMI şi BCE) şi caută în acelaşi timp să găsească alte mijloace pentru a asigura cele 5,8 miliarde de euro.  Printre opţiuni, Ciprul ar putea avea în vedere emiterea de obligaţiuni, restructurarea băncilor şi atragerea mai multor investitori ruşi, potrivit mass-media locale.

5 comentarii

Tache 20-03-2013 - 11:52

Ciprul este un test. Se incearca un jaf bancar, ziua in amiaza mare, si stapanii sunt curiosi daca lumea va accepta asa ceva. Ciprul a fost ales pentru ca este o insula mica, iar in bancile cipriote sunt multi bani ai strainilor (ai rusilor si ai celor 60 000 de soldati britanici). FMI-ul si Uniunea Europeana ar fi putut salva cu usurinta Ciprul, dar s-a hotarat, cu intentie, sa nu se procedeze asa. S-au hotarat sa testeze taxa pe bogatie. Pana acum, prin programele de austeritate, au fost jefuiti in principal cetatenii saraci, platitori de taxe. Acum se ataca un nou segment, clasa de mijloc si cei bogati, care isi tin banii in banci. Oricum, este un jaf la drumul mare. Ceea ce se intampla in Cipru astazi, se va intampla peste tot, maine.

Tache 20-03-2013 - 12:01

Ciprul avea in 2012, 1138071 de cetateni. Parlamentul cipriot are 55 de deputati. La acest raport, parlamentul Romaniei ar trebui sa aiba 990 de deputati. Am calculat in trecut ca, la raportul deputati-pop.ulatie din Islanda, parlamentul Romaniei ar trebui sa aiba 3000 de deputati. Democratia inseamna mai multi parlamentari, nu 300 de parlamentari. Acum in parlament sunt sub 600 de deputati si cetatenii romani continua sa fie subreprezentati.

Tache 20-03-2013 - 12:29
Gloria 21-03-2013 - 00:43

Cititi Talmudul Mafiei Diavolului unde scrie ca ne-iudeii (goyim/gentiles) sa fie taxati cit se poate de mult! – caci pamintul cu tot ce este pe el apartine iudeilor. Taxa de contributie a iudeilor este de maxim 10% (zeciuiala) dar afacerile intre ei sunt taxfree! De aceea iudeii sunt impinziti in toata lumea sa paraziteze pe alte natiuni. Zionism, FMI. Natiunile Unite, Comunism si chiar Nazism sunt toate unelte de control si subjugare a omenirii.

Talmudul spune ca Mesia va veni pe pamint numai cind iudeii reusesc sa puna stapinire pe intreg pamintul cu alte cuvinte sa ofere Zeului lor intreaga planeta.

urbos 21-03-2013 - 00:58

„Mesia” ji danilor e un tap, care ii va lua cu el in Iad, unde e si locul acestor scursuri.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS