Acasa InternationalExterne Citeşte Raportul MCV. Vezi ce spun Barroso şi CE despre România VIDEO

Citeşte Raportul MCV. Vezi ce spun Barroso şi CE despre România VIDEO

scris de M. BÂTCĂ
4 afisari

România a înregistrat progrese, dar Guvernul şi instituţiile esenţiale trebuie să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi ale independenţei sistemului judiciar.

MCV - Jose Manuel Barroso despre Romania

Raportul MCV. Vezi ce spun Barroso şi CE despre România

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat miercuri, la Bruxelles, că raportul pe justiţie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) adoptat în Colegiul Comisarilor recunoaşte faptul că s-au înregistrat progrese relevante în ultimii ani în România, dar că documentul conţine şi recomandări care se referă la punerea în aplicare a obiectivelor specifice.

„Guvernul şi instituţiile esenţiale din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi ale independenţei sistemului judiciar. Acest lucru impune adoptarea unor măsuri urgente de către Guvern şi Parlament.

Deşi recomandările enumerate mai jos includ câteva reforme specifice, necesare pentru menţinerea progreselor înregistrate în temeiul MCV, actualele controverse, descrise mai sus în prezentul raport, generează preocupări importante în ceea ce priveşte progresele obţinute până acum şi ridică semne serioase de întrebare cu privire la caracterul durabil şi ireversibil al reformelor deja demarate”, se afirmă în Raport.

Comisia a invitat România să acţioneze imediat în domeniile enumerate mai jos, pentru a rezolva controversele actuale.

1. Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar • abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38/2012 şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 41/2012 şi asigurarea respectării deciziilor Curţii Constituţionale referitoare la cvorumul pentru referendum şi la domeniul de responsabilitate al Curţii;

respectarea, pe viitor, a prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă;

punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale;

asigurarea publicării fără întârziere a tuturor actelor, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale, în Monitorul Oficial;

invitarea tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa sistemului judiciar; asumarea angajamentului de a impune sancţiuni disciplinare tuturor membrilor de Guvern sau de partid care subminează credibilitatea judecătorilor sau care exercită presiuni asupra instituţiilor judiciare;

numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat;

introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; un astfel de proces transparent ar trebui să includă depunerea unor candidaturi deschise, fondate pe criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie;

abţinerea de la numiri în cursul preşedinţiei interimare;

evitarea acordării de graţieri prezidenţiale în cursul preşedinţiei interimare;

abţinerea de la numirea în posturi de ministru a persoanelor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti în materie de integritate; eliberarea funcţiei de către miniştrii aflaţi într-o astfel de situaţie;

adoptarea unor proceduri clare prin care să se prevadă demisia parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnaţi definit într-un caz de corupţie la nivel înalt.

Prin scrisoarea sa din 16 iulie şi anexa actualizată din 17 iulie, prim-ministrul României i-a confirmat Preşedintelui Comisiei că toate aceste cerinţe au fost sau urmează să fie îndeplinite.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat răspunsul premierului Victor Ponta la solicitările Comisiei şi angajamentul scris de a implementa măsurile necesare pentru a răspunde îngrijorărilor Bruxellesului, transmite Agerpres.

„Există un principiu în Tratat, Articolul 4, privind o cooperare sinceră între statele mebre şi instituţiile UE. Premierul Ponta a răspuns solicitării mele şi a acţionat imediat. Am avut o întâlnire joia trecută şi am vorbit în ultimele două zile pentru a ajunge la un acord. Pentru asta vreau să-i mulţumesc”, a spus preşedintele CE într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„Premierul Ponta a confirmat în scris acordul de a implementa toate măsurile care să răspundă îngrijorărilor noastre, inclusiv ordonanţa de urgenţă cheie pentru a restabili competenţele Curţii Constituţionale şi implementarea deciziilor acesteia privind viitorul referendum. Aceste evoluţii sunt pe deplin reflectate în raportul MCV„, a precizat Barroso, care a adăugat că i-a transmis premierului Ponta că „implementarea rapidă şi riguroasă a recomandărilor şi a MCV este în interesul românilor”. „Peste 90% dintre români consideră lipsurile din sistemul judiciar şi corupţia ca fiind probleme majore”, a adăugat el.

Preşedintele Barroso a remarcat totodată că evenimentele „excepţionale” din ultimele trei săptămâni din România „au fost o sursă majoră de îngrijorare pentru Comisie şi pentru Uniunea Europeană”.

„În fiecare stat membru al UE avem nevoie de un sistem judiciar independent care să funcţioneze bine şi de respect pentru instituţiile democratice şi statul de drept (…) Evenimentele din România ne-au zguduit încrederea. Punerea la îndoială a deciziilor sistemului judiciar, subminarea Curţii Constituţionale, anularea unor proceduri stabilite şi înlăturarea mecanismelor de control şi echilibru au pus sub semnul întrebării angajamentul Guvernului de a respecta statul de drept”, a atras atenţia Barroso.

El a precizat totodată că lupta politică „nu poate justifica încălcarea unor principii democratice de bază”. „Politicienii nu trebuie să încerce să intimideze judecători înaintea unor decizii sau să atace judecători când iau decizii care nu le plac. Competenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte. De aceea, a fost foarte important să mă întâlnesc cu premiul României fără preaviz. Aveam nevoie de răspunsuri imediate”, a precizat Barroso.

România a dat înapoi de pe marginea prăpastiei, dar nu putem spune că am ajuns la capătul drumului. Aceste angajamente trebuie strict monitorizate şi implementate. Este în interesul României şi al cetăţenilor români. Suntem convinşi că cetăţenii români sunt pe deplin angajaţi faţă de principiile statului de drept şi ale democraţiei”, a subliniat preşedintele CE.

El a adăugat că Bruxellesul va continua să monitorizeze situaţia îndeaproape. „Am cerut pregătirea unui nou raport pentru România până la sfâşitul anului. În acest raport ne vom uita dacă îngrijorările noastre privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar au fost rezolvate”, a subliniat el.

„(…) prezentul raport este adoptat într-un moment în care se pun întrebări importante legate de respectarea statului de drept şi de independenţa sistemului judiciar din România. Progresele globale trebuie evaluate în contextul unei recunoaşteri sociale mai ample a unor principii esenţiale cum ar fi statul de drept şi independenţa actului de justiţie, ca parte a echilibrului puterilor într-o democraţie care funcţionează în mod corespunzător. Un sistem judiciar funcţional şi independent, precum şi respectarea instituţiilor democratice sunt elemente indispensabile pentru existenţa unui climat de încredere reciprocă în cadrul Uniunii Europene şi pentru a câştiga încrederea cetăţenilor şi a investitorilor.

Comisia consideră că măsurile adoptate recent de Guvernul României generează preocupări serioase privind respectarea principiilor fundamentale. Aceste măsuri au fost luate într-un sistem politic excesiv de polarizat, în care neîncrederea dintre entităţile politice şi acuzaţiile sunt o practică obişnuită; totuşi, acest context politic nu poate explica natura sistematică a mai multor acţiuni. Deşi anumite acţiuni pot fi explicate parţial de această polarizare politică, acţiunile respective ridică îndoieli serioase privind angajamentul faţă de respectarea statului de drept sau privind modul în care este înţeles statul de drept într-un sistem democratic pluralist. Contestarea la nivel politic a unor decizii judiciare, subminarea Curţii Constituţionale, răsturnarea unor proceduri stabilite şi eliminarea unor mecanisme-cheie prin care puterile în stat exercită controlul asupra activităţii celorlalte puteri pun sub semnul întrebării angajamentul guvernului de a respecta statul de drept şi independenţa controlului jurisdicţional. În special, Comisia este extrem de îngrijorată de informaţiile privind manipulările şi presiunea care afectează instituţiile şi membrii sistemului judiciar şi care, în cele din urmă, au un impact grav asupra întregii societăţi. Deşi prezentul raport analizează ultimii cinci ani în ansamblu, controversele actuale reprezintă o ameninţare gravă la adresa progreselor realizate până acum şi ridică întrebări serioase în ceea ce priveşte viitorul reformelor deja lansate. Prin urmare, prezentul raport conţine recomandări specifice pentru a răspunde situaţiei actuale şi pentru a sprijini restabilirea respectării principiilor care stau la temelia democraţiei europene”, se mai spune în RAPORTUL FINAL AL COMISIEI EUROPENE CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL EUROPEAN Privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).


8 comentarii

camelia 18-07-2012 - 19:04

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a anunţat că, prin decizia unanimă a comisarilor europeni, a fost decisă monitorizarea României, printr-un nou report care va fi prezentat până la sfârşitul anului.

Colegiul Comisarilor a adoptat în urmă cu câteva minute rapoartele pe justiţie pentru România şi Bulgaria. Concluziile pentru România, aflată într-o situaţie caracterizată ca „excepţională” au fost anunţate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.

El a salutat răspusurile transmise de premierul Victor Ponta la solicitările sale în urma întâlnirii de săptămâna trecută. A punctat câteva elemente cheie care au rezultat în urma dezbaterilor comisarilor şi care au rămas în raport.

„Politicienii nu pot critica justiţia înainte să se pronunţe şi nu trebuie să critice deciziile ei atunci când nu le convin”, a spus Barroso.

Competenţele Curţii Constituţionale nu pot fi schimbate peste noapte.

Ciu Huhu 18-07-2012 - 20:21

Sictir porc securist pedelist Calugaru ce te ascunzi dupa nickul pp dd basist Camelia, huuuuooooo!!!!!!!!!!!!!!

camelia 18-07-2012 - 20:51

porc esti tu si saminta imputita din care ai venit in lume

Morkova Vesela 19-07-2012 - 00:28

CIUCIULANE – tu traiesti in uselezia, dar pe 30 se face mica cat un balon de sapun si plezneste.

camelia 18-07-2012 - 19:09

EXCLUSIV Markus Ferber: Premierul României ar trebui să demisioneze după raportul pe justiţie. Este cel mai rău raport de la aderarea la UE

Liderul europarlametarilor germani CSU-CDU, Markus Ferber, a declarat, în exclusivitate pentru Adevărul, că raportul pe justiţie prezentat astăzi de Comisia Europeană este cel mai critic pe care l-a avut România de la aderarea sa la Uniunea Europeană şi apreciază că acest „dezastru” este responsabilitatea Guvernului social democrat de la Bucureşti.

„Premierul României ar trebui să demisioneze pe loc. Acţiunile sale au şters tot ceea ce românii realizaseră în ultimii cinci ani, de la aderarea ţării lor la UE. Este cel mai rău raport de până acum. Pentru prima dată România va avea trei rapoarte de monitorizare anul acesta în loc de două iar şansele de aderare la Schengen sunt mici. Am văzut deci rezultatele dezastruoase ale Guvernului social liberal. Apreciez că din acest motiv este nevoie ca Traian Băsescu să rămână la putere pentru a asigura un echilibru politic astfel încât credibilitatea României să nu fie definitiv distrusă”, a declarat Ferber.

Reacţia sa vine după ce Comisia Europeană a publicat raportul pe cinci ani pe justiţie în privinţa României, evaluare puternic influenţată de evoluţiile politice şi legislative din ultimele trei săptămâni.

Lideri social democraţi din Parlamentul European au reacţionat şi ei imediat după raport şi au cerut Guvernului de la Bucureşti să răspundă cât mai repede îngrojorărilor Comisiei Europene şi să ia în serios recomandările acesteia.

Ciu Huhu 19-07-2012 - 05:26

Porcule Calugare ce te dai ”Camelia”, securistule basist in Iad vei arde vesnic, nebunule, jos Basescu jos tiganul DD, jos PP DD=PDL, huuoooo!!!

Pribeagul 18-07-2012 - 21:18

„Suntem convinşi că cetăţenii români sunt pe deplin angajaţi faţă de principiile statului de drept şi ale democraţiei”, a subliniat preşedintele CE.”

Asa este! Dar aceasta convingere nu ma impiedica sa constat ca basinosii aia de la CC au gresit grav si au incurcat al dracului lucrurile sarabilind acel prag.

Dupa toata aceasta harmalaie a haitei, incununarea situatiei ar fi sa ne pomenim din nou cu Hahaila la Cotroceni.

Morkova Vesela 18-07-2012 - 23:52

USELEZILOR, SUNTETI CIURUITI !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult