Acasa InternationalExterne Moldova reclama dispute teritoriale cu Romania

Moldova reclama dispute teritoriale cu Romania

scris de Ziua Veche
1 afisari

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton s-a referit la “dispute de granita” intre Romania si Republica Moldova, in cadrul unui interviu acordat postului de radio Voice of America pe 29 ianuarie. Clinton ar fi fost informata despre aceste “dispute” de premierul Vladimir Filat. Nu este clar daca Hillary Clinton a facut o confuzie intre Romania si Ucraina.
Poate ca secretarul de stat american a apreciat ca “disputa de granita” declaratiile presedintelui Traian Basescu cu privire la faptul ca nu doreste sa devina partas al Pactului Ribbentrop Molotov. Redam in continuare extrasul din interviul amintit in care se face referire la Romania si Republica Moldova. Din declaratia lui Hillary Clinton pentru VoA ar rezulta ca “disputa de granita” a Republicii Moldova cu Romania a fost pusa pe tapet de premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, cu prilejul vizitei acestuia la Washington de saptamana trecuta. Cu aceasta ocazie Filat a primit promisiunea unui imprumut de 262 milioane de dolari. Daca Voronin se plangea de Romania la Moscova, se pare ca Filat se plange de Romania la Washington.

Hillary stie de la Filat

David Gollust: Cred ca unul dintre momentele miscatoare de la Departamentul de Stat de acum o saptamana a fost intalnirea Dvs. cu premierul Moldovei. A facut comentarii despre cat de recunoscator este pentru ca a devenit membru al Millenium Challenge Corporation si cat de mandru este de reformele democratice. Este ceva ce Statele Unite si/ sau unii dintre aliati fac referitor la chestiunea teritoriala din Moldova care chiar a fost un impediment pentru progresul acestei tari?Hillary Clinton: Am discutat pe larg aceasta chestiune cu premierul. Moldova se lupta sa-si consolideze democratia si sa-si imbunatateasca economia si este eligibila pentru Millennium Challenge deoarece inca este o tara saraca si are nevoie de mult ajutor. Cu siguranta disputele de granita cu Romania, continuarea prezentei trupelor ruse pe teritoriul moldovenesc constituie motive de ingrijorare. Insa noi dorim sa ajutam Moldova sa imbunatateasca viata poporului sau si speram ca in timp si problemele pe care le are sa poata fi rezolvate.

Interviul integral il puteti citi aici http://www1.voanews.com/english/news/europe/Transcript-of-VOA-Interview-with-Secretary-of-State-Clinton-83053107.html

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS