Acasa InternationalExterne Codul Schengen va fi modificat în defavoarea cetățenilor Rusiei

Codul Schengen va fi modificat în defavoarea cetățenilor Rusiei

scris de Misu Andrei
56 Afisari

Comisia Europeană a confirmat oficial că la întâlnirea informală a miniștrilor de externe ai țărilor membre UE de la Praga se va discuta problema restricțiilor în ceea ce privește acordarea vizelor pe termen scurt pentru cetățenii Rusiei. Este posibilă modificarea Codului Schengen, care prevede clar că restricțiile privind acordarea vizei nu pot fi impuse după criteriul naționalității. Potrivit surselor, pentru cetățenii ruși nu se va produce o închidere totală și rapidă a UE. Dar există un acord de principiu privind reducerea treptată a numărului de vize eliberate cetățenilor Federației Ruse.

În perioada 30-31 august, la Praga, miniștrii de externe ai UE vor elabora o modalitate comună de abordare a problemelor eliberării vizelor Schengen pentru cetățenii Rusiei, a anunțat, la un briefing ținut la Bruxelles, reprezentantul oficial al Comisiei Europene, Anita Hipper. Din afirmațiile ei  reiese că în prezent în UE nu există o interdicție legală și completă în ceea ce privește eliberarea de  vize pentru cetățenii Rusiei, chiar și în acele țări care au introdus astfel de interdicții. Este vorba în primul rând de statele baltice. Între altele, începând cu 18 august, în Estonia intră în vigoare un ordin de guvern privind restricționarea pentru cetățenii Federației Ruse atât a eliberării vizelor, cât și a intrării cu vize eliberate anterior de Estonia. Ministrul estonian de externe, Urmas Reinsalu, i-a asigurat joi pe compatrioții săi că politica de vize în ceea ce-i privește pe cetățenii Rusiei se va înăspri în continuare. Aceasta îi va afecta pe cei care vin în țară nu în scopuri turistice, ci pentru a lucra sau studia.

Acum însă, după cum a subliniat Hipper, peste tot în UE se acordă în continuare vize pentru cetățenii Rusiei „din motive umanitare”. Dar este evident că nu va mai putea dura mult.

Hipper a reamintit că faptul că acordul privind simplificarea regimului de vize dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană a fost înghețat începând cu 25 februarie, a doua zi după începerea operațiunii militare speciale rusești în Ucraina. Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană va trebui să decidă într-un fel sau altul ce să facă cu el – să-l anuleze sau nu.

După cum a comunicat agenției Tass o sursă diplomatică de la Bruxelles, la Praga se va discuta introducerea de rectificări la Codul UE privind regimul de trecere a frontierei, altfel numit Codul Frontierelor Schengen au pur și simplu Codul Schengen. În acest cod se stipulează clar că nu se poate refuza eliberarea vizelor pe baza naționalității. O astfel de modificare a unuia dintre documentele fundamentale ale UE va necesita acordul tuturor țărilor UE și nu poate fi adoptată rapid. Prin urmare, potrivit sursei TASS, mai întâi va fi crearea unui „sistem voluntar de reducere de câteva ori a numărului de vize turistice” eliberate cetățenilor Rusiei. Adică, Uniunea Europeană va legaliza practica pe care guvernul Finlandei intenționează să o introducă în țara sa începând din luna septembrie. „Un astfel de sistem ne va permite să elaborăm formele optime de restricții în ceea ce privește acordarea de vize, la care ulterior s-ar putea alătura alte țări ale UE”, a spus sursa, stipulând că interzicerea completă a obținerii vizelor pentru cetățenii ruși „puțin probabil să fie posibilă”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult