Acasa InternationalExterne Comisia Europeana ameninta Bucurestiul cu infringementul daca se taie salariile din BNR

Comisia Europeana ameninta Bucurestiul cu infringementul daca se taie salariile din BNR

scris de Ziua Veche
4 afisari

.„CE a transmis ambasadorului Mihnea Motoc, seful Reprezentantei Romaniei pe langa Uniunea Europeana, o nota in care se arata ca, daca legea privind scaderea salariilor angajatilor BNR nu va fi modificata, atunci ar putea declansa procedura de infringement, intrucat incalca prevederea Tratatului UE privind independenta financiara a bancilor centrale si articolul care interzice utilizarea resurselor BNR pentru finantarea statului”, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.


De asemenea, executivul UE a aratat ca scaderea salariilor angajatilor bancii centrale cu 25% nu este in conformitate cu memorandumul de intelegere pe care autoritatile romane si l-au asumat recent in cadrul programului de asistenta financiara semnat cu mai multe institutii internationale. „Comisia a subliniat ca este pentru a doua oara cand este posibil ca prevederile Tratatului sa fie incalcate, dupa ordonanta de urgenta a Guvernului privind combaterea evaziunii fiscale”, au aratat sursele. Articolul 123 din Tratatul UE le interzice Bancii Centrale Europene si bancilor centrale ale statelor membre sa acorde credite institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii, administratiilor publice centrale, autoritatilor regionale sau locale, celorlalte autoritati publice, celorlalte organisme sau intreprinderi publice din statele membre. Interdictia este inclusa si in statutului BNR, articolul 7, aprobat prin lege de Parlament. De asemenea, articolul 123 din Tratat interzice cumpararea de titluri de creanta direct de la entitati publice de catre Banca Centrala Europeana sau de catre bancile centrale nationale. Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptata la finele lunii trecute, prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor BNR. Sumele obtinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat. Scaderea salariilor angajatilor din sectorul public cu 25% face parte din pachetul de masuri asumate de Guvern pentru respectarea tintei de deficit bugetar stabilite cu FMI, de 6,8% din PIB pentru 2010.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult