Acasa InternationalExterne Comisia Europeană – Reuniune privind securitatea nucleară

Comisia Europeană – Reuniune privind securitatea nucleară

scris de M.A.
3 afisari

Comisia Europeană va convoca pentru ‘începutul săptămânii viitoare’ o reuniune a autorităţilor europene din domeniul securităţii nucleare şi a industriei aferente pentru a trage învăţăminte din incidentul nuclear din Japonia.

Comisia Europeana

foto: chinaeuroservices.com

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ‘va invita la începutul săptămânii viitoare autorităţile naţionale din domeniul securităţii nucleare, furnizorii şi operatorii de centrale, la o reuniune la Bruxelles pentru a evalua consecinţele accidentului (din Japonia) şi a trage învăţăminte’, a arătat executivul european, citat de AFP şi Agerpres. ‘Dacă este necesar, vor fi stabilite acţiuni preventive’ pentru a evita producerea unui asemenea incident în UE, a subliniat Comisia.Teama de producere a unui accident nuclear major era destul de mare sâmbătă în Japonia ca urmare a exploziei survenite la o centrală nucleară situată la 250 km de Tokio.

De asemeena, o echipă de experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite specializaţi în evaluarea dezastrelor se va deplasa în Japonia. ‘Guvernul Japoniei a acceptat ofertele de asistenţă din partea Australiei, Statelor Unite, Coreii de Sud, Noii Zeelande, Germaniei, Singapore şi Mexicului’, arată un document al ONU. ‘A acceptat, de asemenea, trimiterea unei echipe de experţi ai Naţiunilor Unite specializaţi în evaluare şi coordonare în caz de catastrofe (UNDAC)’, potrivit aceleiaşi surse.

Elisabeth Byrs, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU de coordonare pe probleme umanitare (Ocha), a precizat pentru AFP că misiunea este formată din ‘şapte experţi extrem de experimentaţi’. ‘Ei se vor afla la dispoziţia experţilor japonezi pentru a-i sprijini în coordonarea acţiunii echipelor internaţionale de salvare’, a adăugat aceasta.

Potrivit documentului ONU, echipa trimisă de Statele Unite cuprinde 200 de experţi, salvatori şi medici. Misiunile sud-coreeană, mexicană, neozeelandeză, germană şi singaporeză dispun în total de 145 specialişti şi 30 de câini. Australia trimite 72 de experţi şi 22 de tone de echipamente medicale şi pentru alte scopuri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult