Acasa InternationalExterne Complexul Kaesong va fi redeschis. Acord ȋntre Phenian și Seul

Complexul Kaesong va fi redeschis. Acord ȋntre Phenian și Seul

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au încheiat un acord, miercuri, 14 august, pentru redeschiderea complexului industrial intercoreean Kaesong, închis în aprilie.

Complexul Kaesong va fi redeschis. Acord ȋntre Phenian și Seul

„A fost încheiat un acord în cinci puncte”, a declarat presei un oficial din cadrul Ministerului sud-coreea al Unificării, fără a preciza conţinutul acordului, încheiat la cea de-a şaptea întâlnire între oficialii coreeni. Celelalte şase reuniuni s-au încheiat cu un eşec. Zona de activităţi a Kaesong a fost închisă unilateral de Phenian în aprilie, după mai multe săptămâni de tensiuni puternice în peninsulă, provocate de al treilea test nuclear nord-coreean şi o nouă serie de sancţiuni internaţionale împotriva regimului comunist.

Întâlnirea de miercuri a avut loc înainte de începerea, luni, a manevrelor militare anuale americano-coreene, care au fost de fiecare dată criticate de Nord. Acest calendar crea temeri cu privire la un nou eşec. Ca şi dăţile precedente, oficialii s-au întâlnit la Kaesong, la zece kilometri de frontiera dintre cei doi vecini, pe partea nord-coreeană.

Zona de activităţi de la Kaesong este crucială pentru economia nord-coreeană deoarece este o sursă de valută. Înainte de închiderea sa, 53.000 de salariaţi nord-coreeni lucrau la acest complex. Companiile sud-coreene au pierdut peste un miliard de dolari în patru luni.

Săptămâna trecută, Seulul a propus 250 de milioane de dolari compensaţii proprietarilor sud-coreeni, sugerând că Sudul nu mai crede în reluarea activităţii. În aceeaşi zi, Phenianul oferea garanţii pentru redeschiderea zonei, convingând astfel Seulul să revină la masa negocierilor

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult