Acasa InternationalExterne Compromis între Bruxelles și Budapesta asupra fondurilor europene destinate Ungariei

Compromis între Bruxelles și Budapesta asupra fondurilor europene destinate Ungariei

scris de Misu Andrei
48 Afisari

Un compromis a fost găsit luni seară pentru deblocarea parţială a fondurilor europene prevăzute pentru Ungaria, a anunțat președinția cehă a Consiliului UE.

Autostrada Makko - Nădlac

Autostrada Makko – Nădlac

Budapesta și-a ridicat obiecțiile asupra unui ajutor financiar european pentru Ucraina şi asupra instituirii unui impozit minim pentru societăţile multinaţionale, în timp ce Bruxellesul a redus la la 6,3 miliarde de euro fondurile europene îngheţate pentru Ungaria.

„Ambasadorii statelor UE au aprobat principiul unui ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, al unui impozit minim de 15% pentru marile companii, al aprobării Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei şi al unui acord asupra condiţionalităţii”, a anunțat Cehia, țara care deține în present președinția Consiliului UE.

În acord cu noul mecanism de condiţionalitate, prin care Comisia Europeană (CE) poate bloca fondurile europene destinate unui stat membru dacă consideră că acesta încalcă statul de drept, Executivul comunitar a cerut suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei, adică 65% din fondurile totale prevăzute pentru țara vecină în bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027. În plus, CE a blocat cele 5,8 miliarde de euro ce revin Ungariei sub formă de granturi în planul european de relansare post-COVID-19, relatează Agerpres, care citează France-Presse și Reuters.

În replică, Guvernul condus de Viktor Orban a blocat planul OCDE de stabilire a unui impozit minim pentru companii şi de asemenea un plan european de ajutor pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro, în acest caz Budapesta afirmând că nu este de acord cu emiterea unei noi datorii comune de către blocul comunitar. Totuşi, celelalte 26 de state membre UE au ajuns sâmbătă la un acord pentru a debloca ajutorul pentru Ucraina, soluţia găsită fiind de a face rost de cele 18 miliarde de euro prin emiterea unor datorii cu garanţii oferite de statele membre.

Compromisul găsit luni seară reduce la 6,3 miliarde de euro fondurile europene îngheţate, adică 55% din fondurile de coeziune alocate Ungariei în bugetul pentru 2021-2027, și prevede deblocarea altor sume dacă Budapesta se conformează cererilor Bruxellesului înscrise într-o listă cu 27 de măsuri. Accesarea banilor din planul european de relansare rămâne de asemenea condiţionată de aplicarea acestor măsuri, care privesc în special justiţia şi combaterea corupţiei.

CE solicită Guvernului Orban să asigure o funcționare independentă a justiției și să implementeze măsuri eficiente de combatere a corupției, mai ales în atribuirea contractelor publice. În plus, Ungaria lui Orban este acuzată de capturarea presei și nerespectarea drepturilor persoanelor LGBT şi ale migranţilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS