Acasa InternationalExterne Comuniştii ruşi cer disculparea lui Stalin pentru masacrul de la Katin

Comuniştii ruşi cer disculparea lui Stalin pentru masacrul de la Katin

scris de Ziua Veche
7 afisari

  Partidul Comunist rus i-a cerut miercuri preşedintelui Dmitri Medvedev să urgenteze o anchetă pentru a dovedi că dictatorul sovietic Iosif Stalin nu a ordonat masacrul a mii de ofiţeri polonezi, o crimă pe care comuniştii o impută Germaniei naziste.

 

Există documente irefutabile şi dovezi materiale care arată că executarea ofiţelor polonezi nu a fost efectuată de NKVD din URSS (poliţia politică sovietică) în primăvara lui 1940, ci de forţele de ocupaţie naziste în toamna lui 1941”, se arată într-o declaraţie semnată de liderul PC, Ghennadi Ziuganov, notează Mediafax. “Insistăm pentru ca şeful statului să ordone Parchetului să desfăşoare o anchetă minuţioasă privind falsificarea documentelor (care dovedesc vinovăţia regimului sovietic) legate de executarea ofiţerilor polonezi”, continuă mesajul publicat pe site-ul comuniştilor .

Această scrisoare apreciază că o notă a directorului NKVD, Lavrenti Beria, purtând semnătura lui Stalin şi în care este propusă executarea a peste 20.000 de ofiţeri polonezi, este un fals “pregătit la începutul anilor ’90 de anturajul lui (Boris) Elţîn”, primul preşedinte rus. Preşedintele Dmitri Medvedev a reacţionat miercuri seara afirmând că nu are niciun comentariu de făcut pe acest subiect, Rusia recunoscând de mult timp responsabilitatea sovietică în aceast masacru.

Partidul nostru comunist încearcă să respingă concluziile comisiei de la Katin. Nu am niciun comentariu de făcut, deoarece am spus deja totul”, a subliniat şeful statului rus. În urma invadării unor regiuni poloneze de către URSS în 1939, în virtutea unui pact germano-sovietic, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost ucişi în pădurea Katin şi la Mednoe, în Rusia, precum şi la Harkiv, în Ucraina. Timp de mai multe decenii, Uniunea Sovietică a acuzat naziştii că au comis aceste asasinate. Abia în aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea ţării sale în acest masacru.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult