Conflict în Asia de Est – de ce s-ar putea ajunge la război | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Conflict în Asia de Est – de ce s-ar putea ajunge la război

Conflict în Asia de Est – de ce s-ar putea ajunge la război

scris de Laurentiu Banches
11 afisari

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a anunţat că divergenţele dintre China, Japonia şi Taiwan cu privire la insulele Senkaku/Diaoyu ar putea declanşa un conflict armat în regiune.

Conflict în Asia de Est – China, Japonia si Taiwan ar putea declansa razboiul (Foto: nrg.org)

Întors dintr-o vizită în Tokyo, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a declarat în seara zilei de duminică, 16 septembrie, că actualele conflicte teritoriale din Asia, mai ales cel dintre China şi mai multe ţări din regiune, ar putea declanşa un război. Având în vedere faptul că tensiunile dintre Beijing şi Tokyo au ajuns la cote puternice, Leon Panetta a menţionat că „acest conflict s-ar putea extinde”, iar războiul să fie iminent.

Războiul ar putea fi declanşat de controversele pe tema grupului de insule denumit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi din Marea Chinei de Este, un arhipelag care ascunde zăcăminte de hidrocarburi, potrivit mediafax. Hotărârea de săptămâna trecută a Guvernului japonez de a cumpăra aceste insule de la proprietarii lor privaţi, deci să le naţionalizeze, a provocat o reacţie puternică din partea Beijingului, care a trimis mai multe nave să patruleze timp de câteva ore în jurul arhipelagului pentru a marca apartenenţa acestuia la China.

6 comentarii

BULA 17-09-2012 - 15:11

Japonezii o cauta cu lumanarea aprinsa, fiind zgandarati la kur de americani. Dupa ce au „experimentat” pe piele lor doua bombe nucleare cu fisiune, vor sa vada cum e si cu alea termonucleare si cu cele cu neutroni, de care China nu duce lipsa.
Americanilor le-ar conveni ca asiaticii sa se inaiere si sa-si provoace daune serioase, ca sa scape de presiunea economica si tehnologica creata de China si Japonia.

ValVerde 17-09-2012 - 16:02

L.B. nu te-au invatat la scoala de postat pe blogul ZV, pe care unii o numesc pompos „jurnalism”, ca trebuie sa mentionezi sursele, ca sa fii credibil?

Altfel am sa cred ca iti scrii articolele dupa ce schimbi impresii cu Bula sau cu Neacsu. Hai spune-ne si noua, de unde ai aflat ca Panetta „a mentionat ca razboiul sa fie iminent” ????????

Uite ce a zis Panetta:

‘WE DON’T WANT PROVOCATIVE BEHAVIOR’

„The United States does not take a position with regards to territorial disputes, but we do urge not just China but the other countries that are involved to engage in a process in which they can peacefully resolve these issues,” Panetta told reporters on his plane en route to Tokyo.

He said he would encourage China to engage in the dispute-resolution process promoted by ASEAN, the Association of Southeast Asian Nations, in an effort to try to resolve the disagreements peacefully.

„What we don’t want is to have any kind of provocative behavior on the part of China or anybody else result in conflict,” Panetta said. „And my purpose will be to urge that they engage in the effort by the ASEAN nations to try to work out a format for resolving these issues.”
(sursa: Reuters)

Ia vezi? Poti sa traduci cu engleza de balta din dotare ca sa scoti de-un conflict nuclear nu mai tirziu de luna viitoare???
Si daca tot vine bombardeaua, indeamna-i pe romani sa-si cheltuiasca economiile (ca doar n-or sa le ia cu ei) si sa faca pace cu doamne-doamne.

briel 17-09-2012 - 16:53

Te legi de om gratuit. Informatiile date in articol sunt exacte.

„I am concerned that when these countries engage in provocations of one kind or another over these various islands that it raises the possibility that a misjudgment on one side or the other could result in violence and could result in conflict and that conflict would then, you know, have the potential of expanding,” Panetta said.

„We’re going to face more of this,” Panetta said. „The countries are searching for resources, there (are) going to be questions raised as to who has jurisdiction over these areas.”

http://abcnews.go.com/International/wireStory/panetta-concerned-asia-disputes-expand-17247300#.UFcqMlQculU

Bonus point: The Pentagon plans to deploy 12 of the aircraft, which take off and land like a helicopter but fly like a plane. U.S. officials have assured Japanese leaders the Ospreys are safe. Thousands of people have protested the hybrid aircraft’s planned use, saying they are unsafe.

ValVerde 17-09-2012 - 17:43

Ce vorbesti mai briele,

dupa tine:
„have the potential of expanding” = „iar razboiul sa fie iminent”

Nu mai vorbesc de diferenta intre „dispute teritoriale” si „conflict” care sint interschimbate liber in articol.

Sa nu-mi spui ca si asta e o rotita din planul Chinei (si a Rusiei) de a destabiliza dolarul si de a-l inlocui cu o moneda neinventata inca, dar care sa fie legata de aur 🙂

Romeo2110 18-09-2012 - 07:25

Sa inteleg ca in cazul izbucnirii razboiului creste dolarul si euro ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult