Acasa InternationalExterne Conflictul Senkaku/Diaoyu – Nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze

Conflictul Senkaku/Diaoyu – Nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Trei nave chineze au pătruns în dimineaţa zilei de vineri, 21 decembrie, în apele teritoriale japoneze ale insulelor Senkaku/Diaoyu.

Conflictul Senkaku/Diaoyu – Nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze (foto: english.kyodonews.jp)

Pentru prima dată de la victoria obţinută de partidul conservator japonez în alegerile legislative şi înainte de desemnarea pe 26 decembrie a liderului Partidului Liberal-Democrat (PLD) Shinzo Abe „Trei nave de supraveghere chineze au pătruns în apele teritoriale în apropiere de Kubajima” , potrivit Pazei de Coastă japoneze. Shinzo Abe a declarat încă de la începutul acestei săptămâni că suveranitatea japoneză asupra insulelor Senkaku, revendicate de către Beijing sub numele de Diaoyu, „nu este negociabilă”.

În urma primelor declaraţii ale viitorului premier japonez, cunoscut pentru fermitatea sa în politica externă, China s-a declarat „foarte preocupată” de „direcţia spre care s-ar putea îndrepta Japonia” sub conducerea lui Shinzo Abe, potrivit mediafax.  Criza s-a amplificat joi, după survolarea arhipelagului de către un avion de supraveghere maritimă chinez, denunţată de către Japonia drept prima încălcare a spaţiului său aerian din istorie comisă de către chinezi. Autorităţile japoneze au dispus imediat lansarea unor avioane de vânătoare de tip F-15.

Conflictul dintre Beijing şi Tokyo s-a agravat după naţionalizarea în septembrie, de către Tokyo, a unei părţi a acestui arhipelag nelocuit, situat la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului şi la aproximativ 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (în sudul Japoniei), în Marea Chinei de Est.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult