Acasa InternationalExterne Confruntări violente în Ferguson. Reacția lui Obama la proteste și decizia juriului

Confruntări violente în Ferguson. Reacția lui Obama la proteste și decizia juriului

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

După ce poliţistul care a împuşcat mortal un tânăr de culoare la Ferguson a scăpat de urmărirea penală, confruntări violente au izbucnit în localitate, Obama îndemnând la calm.

Confruntări violente în Ferguson. Reacția lui Obama la proteste și decizia juriului (foto:theconservativetreehouse.com)

Confruntări violente în Ferguson. Reacția lui Obama la proteste și decizia juriului (foto:theconservativetreehouse.com)

Confruntări violente au izbucnit luni seara pe străzile orăşelului american Ferguson, după ce un mare juriu a decis să nu declanşeze urmăriri judiciare împotriva unui poliţist alb care a ucis în această vară un tânăr de culoare neînarmat. „Dacă nu există justiţie, nu există pace”, au scandat manifestanţii în această suburbie a oraşului Saint Louis din statul Missouri care a fost deja scena unor confruntări rasiale grave, după uciderea lui Michael Brown, împuşcat de şase ori, ziua, de către poliţist.

Imediat după anunţarea diciziei juriului care l-a exonerat pe poliţistul Darren Wilson, preşedintele Barack Obama şi familia lui Michael Brown au îndemnat mulţimea să manifesteze paşnic, iar poliţia să dea dovadă de reţinere. Astfel, Barack Obama a lansat un apel la calm după decizia unui mare juriu popular de a nu fi urmărit penal un polițist alb responsabil de moartea unui tânăr negru la începutul lunii august la Ferguson. „Suntem o națiune bazată pe statul de drept”, a declarat Obama, chemându-i pe toți cei care nu sunt de acord cu această decizie să o facă în „mod pașnic” și subliniind că chiar familia lui Michael Brown, tânărul de culoare împușcat, a chemat la evitarea oricărei violențe.

„Chem de asemenea forțele de ordine să dea dovadă de reținere”, a mai spus el, recunoscând că „înțelege” furia mulțimii și în timp ce poliția a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții la câteva minute după anunțul deciziei juriului. „Trebuie să recunoaștem că situația din Ferguson ne trimite înapoi la cele mai importante provocări cu care țara noastră încă se confruntă”, a subliniat el. „În prea multe regiuni ale țării, există o neîncredere profundă între forțele de ordine și comunitățile de culoare”, a mai subliniat Obama, evocând „moștenirea discriminării rasiale”. „Acest lucru nu este doar o problemă pentru Ferguson, este o problemă pentru America”, a insistat președintele, potrivit Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult