Acasa InternationalExterne Consiliul de Securitate al ONU – Ce modificǎri vrea sǎ aducǎ Franța dreptului de veto

Consiliul de Securitate al ONU – Ce modificǎri vrea sǎ aducǎ Franța dreptului de veto

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Franța a relansat la ONU propunerea de limitare a dreptului de veto pentru membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate în caz de „crime în masă”.

Consiliul de Securitate al ONU - Ce modificǎri vrea sǎ aducǎ Franța dreptului de veto (foto:iraqinews.com)

Consiliul de Securitate al ONU – Ce modificǎri vrea sǎ aducǎ Franța dreptului de veto (foto:iraqinews.com)

Șeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a declarat joi, 26 decembrie, la Adunarea Generalǎ a ONU de la New York cǎ „trebuie să dăm socoteală opiniei publice.” ȋntrucȃt „populaţiile noastre nu înţeleg modul de funcţionare a Consiliului de Securitate„, paralizat în cazuri de crime în masă. Inițiativa de relansare a proiectului de reformă privind dreptul de veto a primit o oarecare susţinere în cadrul Consiliului, coorganizatorul reuniunii acestei inițiative, omologul său mexican, Jose Antonio Meade Kuribrena, adaugȃnd cǎ „Dreptul de veto nu este un privilegiu, este o responsabilitate”.

Propunerea franceză urmăreşte să obţină un angajament din partea celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia) de a nu recurge la dreptul de veto atunci când sunt comise crime în masă (genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război). Este vorba despre a evita paralizarea Consiliului, subiniază Franţa, care se sprijină pe exemplul sirian pentru a-şi promova iniţiativa.

Pȃnǎ ȋn prezdent, ȋn privința războiului în Siria, care s-a soldat cu aproximativ 200.000 de morţi în trei ani şi jumătate, Rusia şi China şi-au folosit de patru ori dreptul de veto pentru a bloca rezoluţii ce prevedeau sancţiuni împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Conform mediafax, aproximativ 20 de state au participat la această reuniune, între care SUA, China şi Marea Britanie, trei membri permanenţi ai Consiliului, Rusia fiind absentǎ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult