Franța a relansat la ONU propunerea de limitare a dreptului de veto pentru membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate în caz de „crime în masă”.
Consiliul de Securitate al ONU – Ce modificǎri vrea sǎ aducǎ Franța dreptului de veto (foto:iraqinews.com)
Șeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a declarat joi, 26 decembrie, la Adunarea Generalǎ a ONU de la New York cǎ „trebuie să dăm socoteală opiniei publice.” ȋntrucȃt „populaţiile noastre nu înţeleg modul de funcţionare a Consiliului de Securitate„, paralizat în cazuri de crime în masă. Inițiativa de relansare a proiectului de reformă privind dreptul de veto a primit o oarecare susţinere în cadrul Consiliului, coorganizatorul reuniunii acestei inițiative, omologul său mexican, Jose Antonio Meade Kuribrena, adaugȃnd cǎ „Dreptul de veto nu este un privilegiu, este o responsabilitate”.
Propunerea franceză urmăreşte să obţină un angajament din partea celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia) de a nu recurge la dreptul de veto atunci când sunt comise crime în masă (genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război). Este vorba despre a evita paralizarea Consiliului, subiniază Franţa, care se sprijină pe exemplul sirian pentru a-şi promova iniţiativa.
Pȃnǎ ȋn prezdent, ȋn privința războiului în Siria, care s-a soldat cu aproximativ 200.000 de morţi în trei ani şi jumătate, Rusia şi China şi-au folosit de patru ori dreptul de veto pentru a bloca rezoluţii ce prevedeau sancţiuni împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Conform mediafax, aproximativ 20 de state au participat la această reuniune, între care SUA, China şi Marea Britanie, trei membri permanenţi ai Consiliului, Rusia fiind absentǎ.