Acasa InternationalExterne Controalele la frontierele interne ale statelor din Schengen pot fi reintroduse

Controalele la frontierele interne ale statelor din Schengen pot fi reintroduse

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Membrele Spaţiului Schengen au stabilit joi, 7 iunie, introducerea unui acord cu privire la restabilirea temporară a controalelor la frontierele naţionale.

Controalele la frontierele interne ale spatiului Schengen ar putea fi reintroduse

Acordul prevede, potrivit copiei obţinute de AFP, prezentate de Agerpres, că statele membre Schengen au posibilitatea să introducă din nou controale la frontierele lor naţionale „pentru o perioadă de şase luni care poate fi prelungită timp de alte şase luni” în cazul în care „controlul asupra unei frontiere externe a Spaţiului nu mai este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale”. Acest acord a fost obţinut în unanimitate de miniştrii de interne din UE.

Iniţiatorii acestui proiect au fost liderii din Franţa şi Germania care l-au catalogat drept „o măsură extremă, a cărei aplicare este supusă unor condiţii extrem de stricte”. Înainte de introducerea acestui acord, statele aveau deja posibilitatea restabilească temporar controale la frontierele lor naţionale din motive de securitate sau legate de ordinea publică, cum va fi cazul Poloniei pe durata Euro 2012, însă nu existau prevederi în cazuri migratorii incontrolabile.

Acest acord a avut şi contestatari, precum comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom. Aceasta s-a arătat împotriva compromisului înaintat de danezi miniştrilor, precizând într-un mesaj pe contul său de Twitter, că este „decepţionată de lipsa de ambiţie europeană’ a miniştrilor de interne din UE.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult