Acasa InternationalExterne Copilotul Andreas Lubitz a prăbușit avionul intenționat în Alpii francezi

Copilotul Andreas Lubitz a prăbușit avionul intenționat în Alpii francezi

scris de C.P.
7 afisari

Copilotul, care se afla singur în cockpit, a refuzat să deschidă ușa cabinei de zbor și se pare că a prăbușit avionul intenționat, a declarat joi procurorul francez implicat în dosarul accidentului avionului Airbus A320 soldat cu moartea a 150 de persoane, excluzând totuși în acest stadiu ‘un atentat terorist’, conform datelor disponibile neexistând indicii că acest copilot ar fi avut vreo legătură cu organizații teroriste, relatează Reuters, DPA și AFP.

Copilotul Andreas Lubitz

Copilotul Andreas Lubitz

Aceste informații au rezultat în urma ascultării înregistrărilor de pe cutia neagră ce stochează discuțiile din cabina de pilotaj. Potrivit procurorului francez Brice Robin, în primele 20 de minute ale înregistrării se aude ‘un schimb de replici amicale și chiar amuzante’ între pilot și copilot. Apoi, comandantul pregătește briefingul de dinaintea aterizării la Dusseldorf, în timp ce copilotul răspunde ‘laconic’. Ulterior, comandantul îi cere copilotului să preia comanda aparatului și se aude zgomotul unui scaun care este dat înapoi.

După ieșirea comandantului din cockpit, ‘copilotul a rămas singur la comenzi‘ și, în mod ‘deliberat’, ‘a manipulat butoanele care acționează coborârea aparatului’, a mai spus procurorul Brice Robin în cadrul unei conferințe de presă. ‘Copilotul a refuzat să deschidă ușa pentru a-i permite comandantului să revină în cockpit’, chiar dacă acesta bătea în ușă ‘violent’, a spus el. Comandantul este auzit de mai multe ori cerând să i se deschidă ușa, dar copilotul nu răspunde, explică Brice Robin.

Acțiunea copilotului, ‘de naționalitate germană’ și ‘neînregistrat ca terorist’, ‘poate fi interpretată ca o dorință de a distruge avionul’, a precizat procurorul. ‘Nu există niciun motiv care să justifice împiedicarea comandantului să revină în cabina de pilotaj’, a insistat procurorul francez. Cu toate acestea, potrivit sursei citate, nu există motive ca incidentul să fie considerat unul terorist, cazul fiind tratat ca unul de omucidere involuntară.

Procurorul a evitat să folosească cuvântul ‘sinucidere’ pentru a descrie acțiunea copilotului. ‘Oamenii care se sinucid de obicei fac asta singuri… Nu numesc asta sinucidere’, a precizat el.
Potrivit justiției franceze, copilotul german este Andreas Lubitz și ar avea 28 de ani. El ar fi fost conștient înainte de impact. ‘Ritmul respirației lui era normal. Nu era respirația cuiva pe cale să comită un act. Nu a spus un cuvânt‘, a spus procurorul francez.

Procurorul Robin a mai afirmat că pasagerii nu și-au dat seama că avionul se prăbușește ‘decât în ultimul moment‘. ‘Putem auzi țipetele (pasagerilor — n.r.) cu doar câteva minute înainte de prăbușirea avionului’, a spus el.

Copilotul avionului Airbus A320 suspectat că a prăbușit intenționat aeronava cu 150 de persoane la bord, marți, în Alpii francezi, era un german în vârstă de 28 de ani care locuia la părinții săi și nu avea nicio motivație teroristă cunoscută, relatează AFP.

Copilotul se numea Andreas Lubitz. El a început să lucreze la Germanwings în septembrie 2013, chiar după încheierea formării sale în cadrul centrului de pilotaj al grupului Lutfhansa la Bremen (nord). El avea la activ 630 de ore de zbor.

Tânărul era originar din localitatea Montabaur, din landul Renania-Palatinat (vest), unde locuia la părinții lui, având de asemenea un apartament la Düsseldorf (vest), bază importantă pentru compania Germanwings și destinația zborului ce venea de la Barcelona, potrivit primarului orașului, Gabriele Wieland, citată de DPA.

El ‘este de naționalitate germană și nu este identificat ca fiind terorist’, a indicat Brice Robin, procurorul francez însărcinat cu ancheta judiciară, în cadrul unei conferințe de presă, joi, la Marignane, în sudul Franței. ‘Jandarmeria franceză este în strânsă colaborare cu autoritățile judiciare și polițienești germane privind cercetările asupra mediului în care a trăit copilotul’, a adăugat el.

Absența aparentă a unei motivații teroriste a fost confirmată de guvernul german. ‘După verificarea informațiilor de care dispunem (…), nu este vorba de un context terorist’, a declarat ministrul de interne, Thomas de Maiziere.

Andreas Lubitz era membru al unui club privat de aviație, LSC Westerwald, și era amator de curse maraton, potrivit clasamentelor curselor la care a participat.

Identitatea celuilalt pilot al avionului A320, comandantul de bord, nu a fost oficial dezvăluită. El a lucrat pentru companiile germane Condor și Lufthansa înainte de a ajunge la Germanwings în mai 2014.
El cumulase peste 10 ani de experiență în cadrul grupului Lufthansa și peste 6.000 de ore de zbor, în cea mai mare parte pe aparate de tip Airbus. Potrivit cotidianului popular german Bild, numele lui era Patrick S. și era tatăl a doi copii.

Lufthansa a indicat pentru AFP înaintea conferinței de presă a procurorului francez că nu dorește să dezvăluie identitatea celor două persoane de la comanda aparatului ‘pentru a proteja echipajul și pe apropiații’ piloților.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult