Acasa InternationalExterne Coreea de Nord a cerut ONU să denunțe actele de tortură ale CIA

Coreea de Nord a cerut ONU să denunțe actele de tortură ale CIA

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Coreea de Nord a trimis o scrisoare către Consiliului de Securitate cerându-i să se ocupe de acuzațiile de tortură formulate de Senatul american la adresa CIA.

Coreea de Nord a cerut ONU să denunțe actele de tortură ale CIA

Coreea de Nord a cerut ONU să denunțe actele de tortură ale CIA

Violențele aplicate zecilor de deținuți având legături cu Al-Qaida și detaliate într-un recent raport al Senatului „sunt încălcările drepturilor omului cele mai grave comise în lume”, a afirmat misiunea nord-coreeană la ONU într-o scrisoare. Această chestiune „trebuie examinată de urgență de Consiliu, deoarece riscă să aibă un impact iminent și destabilizator asupra păcii și securității internaționale”, a adăugat ambasadorul nord-coreean Ja Song Nam. Acesta a cerut înființarea unei „comisii de anchetă (…) pentru ca cei vinovați să dea socoteală”. În schimb, a afirmat el, „presupusa < problemă a drepturilor omului > în Coreea de Nord nu este decât o născocire politică și, prin urmare, nu are niciun raport cu pacea și securitatea în regiune sau în lume”.

Consiliul de Securitate va examina în zilele următoare situația drepturilor omului din Coreea de Nord, însă data și formatul acestei reuniuni rămân să fie stabilite. Luna trecută, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care solicită Consiliului să sesizeze Curtea Penală Internațională.

Rezoluția, fără caracter obligatoriu, se bazează în special pe un raport de anchetă a ONU dat publicității în februarie. Documentul acuză Coreea de Nord de comiterea unor abuzuri fizice și psihice „fără egal în lumea contemporană”. Conform Agerpres, Phenianul a ripostat amenințând cu un nou test nuclear.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult