Acasa InternationalExterne Coreea de Nord anunţă ca va bombarda o insulă a Seulului

Coreea de Nord anunţă ca va bombarda o insulă a Seulului

scris de M.A.
4 afisari

Coreea de Nord a ameninţat joi că va repeta un atac cu obuze asupra unei insule sud-coreene apropiate de frontieră.

războiul din Coreea

Coreea de Nord anunţă ca va bombarda o insulă a Seulului

Atacul din 2010 s-a soldat cu patru morţi. Coreea de Sud va organiza vineri o serie de ceremonii pe Yeonpyeong, o insulă situată în Marea Galbenă lângă linia de demarcaţie maritimă dintre cele două ţări, şi preconizează o serie de exerciţii militare în zonă, transmite Mediafax.

„Comemorări (…) pe Yeonpyeong vor conduce la un al doilea dezastru (…) pe insulă„, a declarat un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene citat de agenţia oficială KCNA. La 23 noiembrie 2010, Phenianul a bombardat insula, cauzând moartea a doi civili şi doi militari sud-coreeni, un eveniment care a determinat o escaladare bruscă a tensiunilor din Peninsula Coreea şi a provocat teama declanşării unui conflict.

Nordul şi-a justificat actele anunţând că obuze lansate de către Sud, în timpul unor exerciţii militare, au căzut pe cealaltă parte a liniei maritime de demarcaţie trasate după Războiul din Coreea (1950-1953), care serveşte ca frontieră. Linia – numită linia limitei de Nord – a fost stabilită de ONU şi nu este recunoscută de către Phenian. Manevrele de vineri nu vor utiliza munitie reala, a ţinut să sublinieze Seulul.

Începând din noiembrie 2010, Coreea de Sud şi-a consolidat apărarea pe insulele din apropierea frontierei în această zonă. Insula Yeonpyeong, pe care locuiesc 1.200 de civili, este situată la 1,5 kilometri de linia de demarcaţie maritimă. În prezent, pe insulă sunt mai mulţi militari decât civili. Seulul se teme că Phenianul are intenţia să provoace o confruntare înaintea alegerilor prezidenţiale sud-coreene, prevăzute la 19 decembrie.

2 comentarii

Ereticul 22-11-2012 - 16:04

Cred ca se impune o rectificare a titlului: insula Yeonpyeong apartine Coreei de sud si nu orasului Seoul.

Ereticul 22-11-2012 - 16:07

Vad ca si explicatiile la fotografie contin o eroare: Seul se poate scrie si Seoul, dar in nici un caz Selul („Coreea de Nord anunţă ca va bombarda o insulă a Selului”)

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult