Acasa InternationalExterne Coreea de Nord: Kim Jong-Un sprijinit ȋn baston, la prima apariție publicǎ dupǎ 40 de zile

Coreea de Nord: Kim Jong-Un sprijinit ȋn baston, la prima apariție publicǎ dupǎ 40 de zile

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Liderul  nord-coreean Kin Jong-un a reapărut în public, sprijinit într-un baston, după o absență de peste o lună care a alimentat cele mai fanteziste scenarii privind starea sa de sănătate.

Coreea de Nord: Kim Jong-Un sprijinit ȋn baston, la prima apariție publicǎ dupǎ 40 de zile (foto:nydailynews.com)

Coreea de Nord: Kim Jong-Un sprijinit ȋn baston, la prima apariție publicǎ dupǎ 40 de zile (foto:nydailynews.com)

Mass-media nord-coreeanǎ a anunțat cǎ liderul Kim Jong-Un a inspectat un complex de locuințe nou special construit în capitală pentru oamenii de știință care lucrează la programul de sateliți al Coreii de Nord. Aceasta este prima sa apariție ȋn public din 3 septembrie, dată la care a asistat la un concert la Phenian cu soția sa. Absența de la ultima aniversare a partidului unic a alimentat speculațiile privind soarta sa.

„Inspectând exteriorul clădirilor rezidențiale și publice, decorate cu țiglă de diferite culori, (Kim Jong-un) și-a exprimat satisfacția profundă, spunând că le consideră magnifice”, a precizat agenția nord-coreeană. O fotografie cu portretul unui Kim Jong-un surâzător ocupa marți, 14 octombrie, aproape întreaga primă pagină a Rodong Sinmun, ziarul partidului aflat la putere. Alte fotografii, mai mici, îl arătau pe lider efectuând vizita sprijinit într-un baston negru. Scurta relatare nu a făcut nicio mențiune la absența din public a liderului nord-coreean, care ar avea 30 sau 31 de ani, și niciun comentariu privind starea sa de sănătate.

Absența lui Kim Jong-un a fost în mod special remarcată deoarece el a fost omniprezent în mass-media oficiale de la venirea sa la putere în 2011, după moartea tatălui său Kim Jong-il. Ipotezele s-au înmulțit, unele evocând diverse probleme de sănătate de care ar suferi liderul nord-coreean, un fumător înrăit care a luat enorm în greutate în ultimul an: oboseală, gută, fracturarea gleznelor, diabet. Alte scenarii au vorbit chiar despre o lovitură de stat împotriva acestui lider care face obiectul unui cult al personalității abil întreținut de propaganda oficială.

Zvonurile s-au înmulțit vineri, din cauza absenței lui Kim Jong-un de la ceremoniile de aniversare a partidului la putere, la care au fost prezenți cei mai importanți demnitari ai regimului. Conform Agerpres, guvernul sud-coreean a precizat totuși că serviciile sale de informații estimează că Kim Jong-un controlează în continuare puterea cu fermitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult