Acasa InternationalExterne Coreea de Nord: O nouǎ fabricǎ de combustibil nuclear deschisǎ

Coreea de Nord: O nouǎ fabricǎ de combustibil nuclear deschisǎ

scris de Laurentiu Banches
9 afisari

Experții SUA au anunțat cǎ fotografii din satelit aratǎ cum Coreea de Nord ar fi pus în funcțiune o nouă instalație destinată fabricării de combustibil nuclear.

Coreea de Nord: O nouǎ fabricǎ de combustibil nuclear deschisǎ (foto:voanews.com)

Fotografiile arată instalații din Centrul de cercetare nucleară de la Yongbyon (circa 100 de kilometri nord de Phenian) ce ar fi destinate furnizării de combustibil pentru reactorul principal de 5MW, potrivit analiștilor portalului 38north.org asociat institutului Johns Hopkins din SUA. ‘Disponibilitatea combustibilului este un factor esențial pentru ca Coreea de Nord să poată pune în funcțiune aceste instalații’, a explicat sursa citată.

Institutul Johns Hopkins a anunțat deja din luna septembrie că regimul lui Kim Jong-un și-a reluat activitatea la reactorul nuclear de la Yongbyon. Acest reactor este capabil, potrivit analiștilor, să producă anual până la șase kilograme de plutoniu, material ce poate fi utilizat de Phenian pentru a crește volumul arsenalului său de arme nucleare.

Instalațiile de la Yongbyon au fost închise în 2007 în baza unui acord semnat în cadrul negocierilor în format de șase privind denuclearizarea. Cu toate acestea, în 2008, Coreea de Nord a abandonat negocierile la care iau parte de asemenea Coreea de Sud, SUA, China, Japonia și Rusia, continuând să-și dezvolte programul nuclear. Conform Agerpres, ȋn acest an, după sancțiunile impuse statului comunist în luna martie de către ONU, regimul de la Phenian și-a radicalizat poziția și a anunțat că politica sa de apărare va avea ca principală strategie dezvoltarea de arme atomice.

2 comentarii

urbos 24-12-2013 - 15:11

Sa le dea si iranienilor cateva retete.

BULA 25-12-2013 - 05:50

Da-l dracu de plutoniu. Important e sa treaca la etapa superioara, la termonucleare.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult