Acasa InternationalExterne Coreea de Nord pregateste al treilea test nuclear

Coreea de Nord pregateste al treilea test nuclear

scris de M.A.
3 afisari

Coreea de Nord a săpat un tunel de peste 500 de metri adâncime la complexul său de teste nucleare, pregătind fără îndoială un nou experiment, afirmă miercuri un cotidian sud-coreean, citând surse din cadrul serviciilor de informaţii. Lucrările sunt în curs de desfăşurare în districtul Punggye, în provincia Hamgyong de Nord (nord-estul ţării), acolo unde Phenianul a desfăşurat două teste nucleare, în octombrie 2006 şi în mai 2009, scrie cotidianul de mare tiraj Chosun Ilbo.

Potrivit acestuia, citat de Mediafax, Coreea de Nord efectuează importante excavaţii şi construieşte o nouă clădire la complexul nuclear principal de la Yongbyon, situat la nord de capitală. Serviciile de informaţii sud-coreene nu au confirmat aceste informaţii, care intervin într-un context foarte tensionat în Peninsula Coreeană şi pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord. Astfel, cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Philip Crowley, a estimat că Phenianul dispune de cel puţin o altă instalaţie de îmbogăţire a uraniului, decât cea dezvăluită în noiembrie unui om de ştiinţă american. „Ceea ce au văzut nu a căzut din cer, acest lucru reflectă cu siguranţă munca încheiată în cel puţin altă instalaţie”, a declarat el. Un oficial din cadrul serviciilor de informaţii sud-coreene a declarat, sub acoperirea anonimatului, pentru ediţia de miercuri a Chosun Ilbo că Phenianul „se preocupă de excavaţii chiar dacă este iarnă şi solul este îngheţat, la cele două instalaţii nucleare”, din districtul Punggye şi de la Yongbyon. El a estimat că tunelul are deja peste 500 de metri adâncime.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult