Acasa InternationalExterne Corespondența secretă a lui Obama – Scrisoare către liderul suprem iranian

Corespondența secretă a lui Obama – Scrisoare către liderul suprem iranian

scris de Laurentiu Banches
10 afisari

Barack Obama i-ar fi scris în secret liderului suprem iranian pentru a discuta despre cooperarea în lupta cu Statul Islamic (SI), cu condiţia să existe un acord asupra programului nuclear al Teheranului.

Corespondența secretă a lui Obama - Scrisoare către liderul suprem iranian (foto:newpakistan.pk)

Corespondența secretă a lui Obama – Scrisoare către liderul suprem iranian (foto:newpakistan.p

Președintele american Barack Obama i-a trimis o scrisoare luna trecută ayatollahului Ali Khamenei în care a evocat ceea ce a numit „lupta comună” contra insurgenţilor sunniţi din SI, precizează cotidianul Wall Street Journal, citând „persoane informate despre această corespondenţă”. Iranul, o ţară musulmană şiită, şi SUA nu mai întreţin relaţii diplomatice începând din 1979. Însă Iranul este considerat tot mai mult un stat susceptibil să joace un rol în a ajuta la instaurarea stabilităţii în Siria şi Irak, potrivit mediafax.

Refuzând să nege sau să confirme informaţiile publicate de Wall Street Journal, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că „nu sunt în măsură să vorbesc despre corespondenţa privată dintre președinte şi oricare alt lider al planetei”. Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) au termen până la 24 noiembrie pentru a ajunge la un acord care să permită Teheranului să continue un program nuclear exclusiv civil în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Comunitatea internaţională acuză Teheranul că vrea să se doteze cu o bombă atomică. Josh Earnest a afirmat că, în cursul acestor negocieri, Iranul şi SUA au discutat despre ameninţarea pe care o reprezintă extremiştii sunniţi. Însă acesta a reiterat poziţia americană, potrivit căreia „SUA nu vor coopeara militar cu Iranul, nu vor partaja datele serviciilor de informaţii”.

În scrisoarea sa, Obama ar fi subliniat că orice cooperare cu Teheranul în lupta contra SI va depinde de semnarea unui acord global în dosarul nuclear, potrivit Wall Street Journal. Ar fi vorba de a partea scrisoare a preşedintelui american adresată liderului suprem iranian de la venirea sa la Casa Albă în 2009. Oficiali americani au declarat pentru cotidian că liderul iranian nu a răspuns niciodată personal acestor propuneri.

Unii dintre aliaţii din regiune ai Washingtonului, ca Israelul şi Arabia Saudită, au privit cu neîncredere tentativa administraţiei Obama de a discuta cu Iranul. Sursele citate de Wall Street Journal au precizat că reprezentanţii Casei Albe nu au informat în avans aceste ţări cu privire la scrisorile lui Obama.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult