Acasa InternationalExterne Corina Crețu despre scandalul LuxLeaks și Juncker

Corina Crețu despre scandalul LuxLeaks și Juncker

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu este de părere că Jean-Claude Juncker nu a fost direct implicat în scandalul LuxLeaks.

Corina Crețu despre scandalul LuxLeaks și Juncker (foto:tion.ro)

Corina Crețu despre scandalul LuxLeaks și Juncker (foto:tion.ro)

„Eu nu cred că președintele Juncker a fost direct implicat. Este vorba de un mecanism financiar care funcționează și un sistem financiar care funcționează în 22 de state membre… Aș vrea să precizez că această moțiune de cenzură a fost inițiată tocmai de forțele antieuropene, este vorba de partidul UKIP al domnului (Nigel) Farage din Marea Britanie și partidul doamnei Le Pen din Franța (Frontul Național condus de Marine Le Pen n.r.), deci partide care ar folosi orice prilej pentru a slăbi capacitatea Comisiei Europene, dar majoritatea forțelor politice responsabile proeuropene din Parlamentul European au respins cu tărie”, a declarat Corina Crețu, întrebată dacă noua Comisie Europeană și-a început activitatea slăbită de scandalul LuxLeaks. „Cred că trebuie să ne concentrăm pe ceea ce oamenii au nevoie la această oră în toate statele membre, nevoia de investiții, de locuri de muncă, de creștere economică, de recâștigarea încrederii cetățenilor în proiectul Uniunii Europene și mai ales eu cred că România, ca și alte state care au aderat mai târziu, nu are altă șansă decât să se concentreze pe aceste obiective, care duc la întărirea și creșterea economică a țării”, a adăugat comisarul european pentru politică regională, într-un interviu pentru RFI.

Moțiunea de cenzură împotriva președintelui Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a fost respinsă joi, 27 noiembrie, de Parlamentul European reunit în sesiune plenară la Strasbourg, potrivit Agerpres. Moțiunea, depusă de grupul eurofob EFDD (Europa Libertății și Democrației Directe), prezidat de liderul UKIP, britanicul Nigel Farage, în urma dezvăluirilor din presă ce au provocat scandalul LuxLeaks, a fost respinsă cu voturile a 461 de eurodeputați, în timp ce 101 au votat pentru, iar 88 s-au abținut. Pentru ca moțiunea să fi trecut ar fi fost nevoie de două treimi din voturile celor 751 de eurodeputați.

Cu toate acestea, situația nu este chiar de bun augur pentru Jean-Claude Juncker, care se vede acuzat încă din prima lună de mandat nu doar de un amplu sistem de evaziune fiscală practicat în Luxemburg pe când deținea funcția de premier al acestei țări, dar și de un posibil conflict de interese, întrucât în sarcinile CE intră și examinarea unor astfel de cazuri de evaziune fiscală. Jean-Claude Juncker a respins anterior acuzațiile privind un „conflict de interese” în contextul dezvăluirilor referitoare la existența unui sistem de evaziune fiscală în timp ce era premier al Luxemburgului, reiterând determinarea de a combate fraudele fiscale. Luxemburgul este acuzat de organizarea unui sistem de evaziune fiscală favorabil companiilor multinaționale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult