Acasa InternationalExterne Băsescu a promis că România va creşte importurile de vin moldovenesc

Băsescu a promis că România va creşte importurile de vin moldovenesc

scris de M.A.
8 afisari

Preşedintele Traian Băsescu i-a comunicat lui Nicolae Timofti disponibilitatea României de a creşte substanţial importurile de vinuri şi alte tipuri de produse agricole din Republica Moldova, ca urmare a deciziei recente a Federaţiei Ruse de a bloca importul de vinuri moldoveneşti.

Basescu Timofti imbratisati Chisinau

Băsescu a promis că România va creşte importurile de vin moldovenesc (foto: Presedintia Moldovei)

Traian Băsescu a subliniat că va face recomandări în acest sens Guvernului României şi societăţilor comerciale specializate. De asemenea, Nicolae Timofti şi Traian Băsescu s-au înţeles să facă demersuri în vederea accelerării la maximum a construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni şi a altor proiecte energetice moldo-române asupra cărora cei doi preşedinţi şi Guvernele celor două ţări au convenit anterior.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a purtat astăzi miercuri, 11 septembrie, o discuţie telefonică cu preşedintele României, Traian Băsescu, pe tema relaţiilor bilaterale dintre cele două state. Cei doi şefi de stat şi-au exprimat voinţa comună de a impulsiona raporturile politice şi economice dintre Republica Moldova şi România şi de a stimula colaborarea în chestiunile care privesc integrarea europeană.

Preşedinţii Republicii Moldova şi României au căzut de acord că impulsionarea relaţiilor economice dintre cele două ţări este o expresie firească a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova şi va reprezenta unul dintre avantajele încheierii, la apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Corlăţean şi Sikorski cer europenilor să cumpere vin moldovenesc

Miniştrii de Externe român şi polonez, Titus Corlăţean şi Radosław Sikorski, au cerut, miercuri, românilor şi europenilor să sprijine Republica Moldova prin cumpărarea de vin moldovenesc, după embargoul anunţat de Federaţia Rusă

Corlăţean şi Sikorski cer europenilor să cumpere vin moldovenesc

Corlăţean şi Sikorski cer europenilor să cumpere vin moldovenesc

Şeful diplomaţiei române a precizat că Bucureştiul împărtăşeşte „profunda preocupare a guvernului moldovean faţă de această situaţie care riscă să genereze pierderi economice importante pentru Republica Moldova, dar care poate fi interpretată şi ca o formă de presiune”, transmite Mediafax. „L-am informat pe primul-ministru, pe ministrul Agriculturii, pentru a putea demonstra rapid solidaritate din partea României şi contăm pe reacţia solidară şi a altor state europene”, a declarat Titus Corlăţean, adăugând că se aşteaptă o evaluare de impact „cu elemente concrete financiare din partea Republicii Moldova”, pentru a putea lua o decizie.

„Din punct de vedere politic, suntem hotărâţi să demonstrăm solidaritate şi vom discuta prin instituţiile competene posibilităţile de a mări cotele de importuri din Repulica Moldova. Vorbim de vin de fructe, de struguri şi de alte produse”, a subliniat Corlăţean, care a făcut un apel public către companiile private şi către populaţia din România pentru a-şi exprima solidaritatea cu Republica Moldova.

La rândul său, Radosław Sikorski a susţinut că „boicoturile economice motivate politic sunt inacceptabile şi ilegale” şi, de asemenea, sunt ineficiente pe termen lung”.

Lăudând coniacul moldovenesc, Radosław Sikorski a precizat că, dacă va exista un boicot rusesc, această băutură va avea „gustul libertăţii şi ar trebui să fim solidari la modul personal, cumpărând şi consumând mai mult vin şi coniac moldovenesc, pentru ca ei să simtă solidaritatea noastră”.

În încheiere, ministrul român de Externe a dezvăluit mica supriză pregătită omologului polonez, faptul că la masă vor servi atât vin românesc, cât şi vin moldovenesc. „Vom avea o contribuţie personală”, a replicat râzând Radosław Sikorski.

17 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 11-09-2013 - 20:13
UnUL 11-09-2013 - 21:12

Parpaghelas, tu esti bolnav de linkita in faza terminala.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 12-09-2013 - 01:36

…CREZI?

….Dupa EVOLUTIA faptelor din ultimele 10 zile, se pare ca faza terminala este in clasa politica dambovitzeana, iar HOITULUI NATIONALE allias Bhasinel i se administreaza numai si numai ,paleative !

CONDOLEANTE …anticipate
,distinse domn profesor doctor …….de la UBB Cluj !

http://baselandia.wordpress.com/2012/11/21/dale-erectoralelor/condom/

Antibasistul 12-09-2013 - 15:48

Nu-i profesor, e un portar nenorocit! Se vede din postarile lui.

UnUL 12-09-2013 - 15:59

Bășinel, tu nu ai nici calificarea necesară ca să fii portar.

Antibasistul 12-09-2013 - 16:18

De unde sti prostovan portar basist ce calificare am?
Nu ajungi nici la degetul meu mic!

UnUL 12-09-2013 - 16:45

Da? Presupun că ai doctoratul în vidanjat excremente pe forumuri. Oricum, scrii românește ca e cizmă, deci e clar că educația ta e la piciorul broaștei.

Antibasistul 12-09-2013 - 17:00

Ma dobitoc portar basist, daca ai avea alta functie nu ai avea timp sa stai TOATA ZIUA pe Net!

pathfinder 12-09-2013 - 17:04

Io cred ca are.
Ca e vacanta pana pe 1 Octombrie.
Sau 30 Septembrie… cum o fi…

UnUL 12-09-2013 - 15:59

Parpanghelaș, tu chiar te amăgești că îți citește cineva link-iurile?

Antibasistul 12-09-2013 - 16:20

Eu le citesc.

soldatul de serviciu 12-09-2013 - 10:34

oare inporturile se fac in nume propriu? drept sa va spun mie licorile din moldova nu ma imcalzesc nu nimicuta prefer ceva indigen si de calitate. sunt prea dulci si lipicioase tratate cu un continut ridicat de zahar industrial si aproape nefermentat. e bun sa tampest pe aia de vin sa taie lemne, sa dea zapada la marginea curti.

pathfinder 12-09-2013 - 10:57

Si io unul prefer vinurile autohtone.

Dar am „gustat” si vinuri de peste Prut bune.
Nu din comert…

Marius Bâtcă 12-09-2013 - 12:40

@ soldatul de serviciu
Presupun ca pozitia exprimata de tine nu are nici o legatura cu faptul ca esti din Miercurea Ciuc si ai un nume romanesc care a fost maghiarizat. Sau nu e asa, domnule Berszan Peter (Petre Barsan)? Speranta moare ultima!
Depinde ce fel de vin ai baut. Daca ai baut una dintre porcariile care se vand prin Romania, nu te condamn. Numai ca aici e vina comerciantilor din Romania. Sunt doua vinuri care se importa vrac din R Moldova si se imbuteliaza in Romania. Am baut varianta din R Moldova si varianta din Romania. Nici nu se compara. Aia din Romania e zeama de surcele. Sunt curios cu ce amesteca distribuitorul roman vinul moldovenesc.

daniel 12-09-2013 - 12:44

Oameni buni, nu va pune nimeni sa cumparati vinul moldovenesc cu forta. Produsele vor fi pe raft iar fiecare liber sa aleaga ce vrea, in dependenta de pret si calitate.
Va spun totusi ca vinurile din Moldova in marea lor majoritate sunt foarte si foarte bune, de inalta calitatea iar dovada sunt medaliile internationale castigate in fiecare an. Va invit totusi sa gustati vinurile de la Cricova, Purcari, etc.. Nu mai zic de coniacuri…

Antibasistul 12-09-2013 - 15:56

Nu le-as DOAR gusta, le-as bea, unde le gasesc, in provincie, RO? Capitala de județ.

pathfinder 12-09-2013 - 16:13

In orice supermarket.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult