Acasa InternationalExterne Coşmarul unei ziariste americane ostatice la Gaddafi

Coşmarul unei ziariste americane ostatice la Gaddafi

scris de A.P.
0 afisari

O fotoreporteriţă de la New York Times povesteşte cum a fost în mod repetat hărţuită sexual şi ameninţată cu moartea cât a fost ţinută ostatică în Libia.

Lynsey Addario povesteşte coşmarul prin care a trecut cât a fost ostatică la Gaddafi

Foto: Daily Mail

Lynsey Addario este una din cei patru ziarişti care au fost eliberaţi după ce au fost ţinuţi captivi de forţele pro-Gaddafi.

În timpul celor şase zile de prizonierat, americanii au fost bătuţi, şi ameninţaţi că vor fi decapitaţi sau împuşcaţi.

Addario, laureată a premiului Pulitzer, face o cutremurătoare descriere a tratamentului brutal la care a fost supusă de către răpitorii libieni, într-un interviu dat la doar câteva ore după ce a fost eliberată.

Lynsey Addario (prima din stânga), colegul Tyler Hicks de la NYT, (cu ochelari) fug să se adăpostească de explozii pe frontul din Libia

Lynsey Addario (prima din stânga), colegul Tyler Hicks de la NYT, (cu ochelari) fug să se adăpostească de explozii pe frontul din Libia. Foto: Daily Mail

După ce ea şi colegii săi au fost smulşi din maşină la un punct de control lângă Ajdabiya, unul dintre libieni a lovit-o peste faţă şi a izbucnit în râs.

“Atunci am început să plâng şi a râs şi mai tare”, a povestit ea pentru NYTimes.

Unul dintre bărbaţi i-a apucat sânii – începutul unei hărţuiri sexuale pe care a trebuit să o îndure în următoarele 48 de ore.

Addario (a doua din stânga) şi Hicks (al cincilea din stânga) fac fotografii unor rebeli care îşi agită armele

Addario (a doua din stânga) şi Hicks (al cincilea din stânga) fac fotografii unor rebeli care îşi agită armele. Foto: Daily Mail

“Am fost pipăită o grămadă. Fiecare bărbat mi-a cunoscut practic fiecare centimetru pătrat din corpul meu, m-a căutat pe sub haine.”

În maşina care o ducea de la Ajdabiya, unul dintre răpitori îi tot repeta că o să fie omorâtă.

“Mă mângâia pe cap scârbos şi îmi zicea: ‘o să mori la noapte, o să mori la noapte.”

Teroarea frontului libian: jurnaliştii aleargă să se adăpostească după ce o bombă grea aruncată dintr-un MiG a fost aruncată într-o tabără a rebelilor

Teroarea frontului libian: jurnaliştii aleargă să se adăpostească după ce o bombă grea aruncată dintr-un MiG a fost aruncată într-o tabără a rebelilor. Foto: Daily Mail

Lynsey Addario era însoţită de Anthony Shadid, şeful redacţiei NYT din Beirut, de fotograful Tony Hicks şi de cameramanul Stephen Farrell, când au fost răpiţi, în vreme ce părăseau scena luptelor din Ajdabiya care deveniseră prea periculoase.

La punctulde control li s-a făcut semn să oprească.

“Nu te opri, nu te opri, i-am strigat şoferului!”, povesteşte Hicks. “Ştiam ce ne aşteaptă, dacă ne oprim.”

Lynsey Addario (a şaptea din stânga) printre insurgenţii libieni

Lynsey Addario (a şaptea din stânga) printre insurgenţii libieni. Foto: Daily Mail

Când au fost daţi jos din maşină, rebelii au deschis focul, iar cei care i-au luat captivi i-au aruncat la pământ să-i protejeze.

“Se vedeau gloanţele lovind pământul”, spune Shadid.

Au fost forţaţi să se întindă cu faţa la pământ şi credeau că vor fi ucişi pe loc.

“Am auzit în arabă: împuşcă-i!”, spune Shadid. “Toţi am crezut că s-a terminat.” Dar apoi au auzit un alt soldat: “Nu, sunt americani. Nu putem să-i împuşcăm.”

Prizonierii au fost legaţi cu o sârmă, cu un cablu electric, cu o eşarfă şi cu o pereche de şireturi, aruncaţi într-o maşină şi duşi departe de oraş.

De câte ori se opreau la vreun punct de control, erau loviţi cu pumnii sau cu patul armei de soldaţii de acolo.

Prima noapte de captivitate au petrecut-o pe bancheta din spate a unei maşini, iar a doua într-o celulă infectă, cu o sticlă în care să urineze şi cu un ulcior cu apă de băut.

În a treia zi au fost legaţi la ochi şi suiţi într-un avion spre Tripoli, unde au fost ţinuţi în condiţii acceptabile până au fost eliberaţi.

Şocaţi dar teferi. De la stânga spre dreapta: Farrell, Hicks,un reprezentant al ambasadei turce, Addario şi Shadid
Şocaţi dar teferi. De la stânga spre dreapta: Farrell, Hicks,un reprezentant al ambasadei turce, Addario şi Shadid. Foto: Daily Mail

După ce cererea Libiei ca SUA să trimită un diplomat să-i ia a fost respinsă, ambasada Turciei a acţionat ca intermediar.

În ultimul minut, eliberarea a fost amânată, pentru că aliaţii îţi începuseră bombardamentele.

Când, în fine, cei patru au părăsit Libia, Bill Keller, editorul executiv al NY Times a declarat că este “copleşit de atâta bucurie”.

Treisprezece ziarişti sunt încă daţi dispăruţi în Libia sau se află în custodia regimului Gaddafi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult