Acasa InternationalExterne Crematoriile din Beijing, copleşite din cauza unui nou val de COVID-19

Crematoriile din Beijing, copleşite din cauza unui nou val de COVID-19

scris de Misu Andrei
45 Afisari

Angajaţii crematoriilor din Beijing au declarat vineri că aceste unităţi au început să fie copleşite din cauza unui val fără precedent de cazuri de COVID-19 în China, care ar urma să ajungă în curând şi în zonele rurale ale ţării.

Epidemia se răspândeşte cu rapiditate în întreaga Chină, la o săptămână după ridicarea majorităţii restricţiilor sanitare, rămase în vigoare timp de aproape trei ani, relatează AFP, citată de Agerpres. Autorităţile chineze au recunoscut că acum le este „imposibil” să contabilizeze numărul cazurilor de COVID-19.

„Incinerăm 20 de cadavre pe zi, în principal persoane în vârstă. Mulţi oameni s-au îmbolnăvit recent”, a declarat pentru AFP angajatul unui crematoriu din Beijing.Virusul nu a scutit nici personalul angajat:

Ne-au pus să muncim enorm de mult! din 60 de angajaţi, mai mult de 10 sunt pozitivi (la COVID-19), dar nu avem de ales, avem atât de mult de lucru în ultima perioadă„, a adăugat el. Angajaţii de la două case funerare din Beijing, contactaţi de AFP, au declarat că acele firme lucrează de acum 24 de ore din 24, propunând servicii de incinerare în aceeaşi zi cu decesul, pentru a răspunde cererii foarte ridicate.

Funcționează pe baza listei de așteptare

Un alt crematoriu a anunţat că funcţionează de acum înainte în baza unei liste de aşteptare de o săptămână. Cu toate acestea, bilanţurile zilnice oficiale nu menţionau niciun deces asociat COVID-19 din data de 4 decembrie. Capitala Beijing a raportat primele două decese cauzate de COVID-19 abia vineri, potrivit Reuters.

Organismul chinez însărcinat cu lupta împotriva COVID-19 a îndemnat vineri guvernele locale să îşi sporească nivelul de supraveghere şi de atenţie medicală pentru persoanele care se întorc la familiile lor, în zonele rurale, odată cu apropierea Anului Nou Chinezesc, celebrat în luna ianuarie. Anul Nou Chinezesc provoacă în fiecare an cea mai mare migraţie umană din lume. Cererea de produse şi servicii urmează să explodeze în acest an, după anularea restricţiilor privind călătoriile între provinciile chineze.

„Răceala coronavirusului”

Mass-media de stat şi experţii chinezi în sănătate au minimalizat în ultimele zile periculozitatea variantei Omicron, iar expertul în boli respiratorii Zhong Nanshan a propus chiar redenumirea maladiei COVID-19 în „răceala coronavirusului”.

Însă China numără milioane de persoane vârstnice vulnerabile deoarece nu sunt vaccinate, în timp ce testele antigenice şi medicamentele împotriva febrei au devenit de negăsit în numeroase farmacii.Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Hong Kong a prezis că maladia COVID-19 ar putea ucide 1 milion de persoane în China în această iarnă, în absenţa inoculărilor cu cea de-a patra doză de vaccin sau a unor noi restricţii.

Oficial, doar nouă decese au fost imputate acestei epidemii de la jumătatea lunii noiembrie în China. De atunci, ţara asiatică a înregistrat peste 10.000 de cazuri în fiecare zi. Înaintea acelei perioade, niciun deces asociat coronavirusului SARS-CoV-2 nu a fost raportat între 28 mai şi 19 noiembrie. Atunci când primele cazuri au fost detectate în decembrie 2019 la Wuhan în centrul Chinei, numeroase decese ale unor pacienţi pozitivi la COVID-19 nu au fost cuantificate, din cauza regulilor naţionale stricte legate de atribuirea deceselor provocate de acest virus, potrivit unei explicaţii furnizate în epocă de mass-media chineze.

Spitale aglomerate

În această săptămână, directorii de la cinci aziluri pentru vârstnici au declarat pentru presa locală că nu mai pot să ofere teste antigenice şi nici medicamente din cauza penuriei acestor produse. Ei au mai spus că nu aveau niciun plan de urgenţă în cazul în care numărul infectărilor va creşte brusc.Angajaţii de la numeroase aziluri din Beijing, contactaţi vineri de AFP, au refuzat să vorbească despre această situaţie în unităţile lor.

Circuit închis în aziluri

La nivel naţional, multe aziluri continuă să funcţioneze „cu circuit închis” – adoptând o formă de izolare, în care personalul angajat trebuie să doarmă la locul de muncă -, potrivit unor declaraţii publicate online în ultimele zile. Însă absenţa din China a cabinetelor de medici de familie a făcut ca populaţia să aibă tendinţa de a merge la spital chiar şi pentru probleme medicale minore, provocând astfel foarte uşor aglomerarea unităţilor medicale.Înregistrări video ce arată pacienţi cu COVID-19 aşezaţi pe scaune în afara unor spitale aglomerate şi primind perfuzii cu soluţie salină au devenit virale pe reţelele de socializare.

AFP a putut să localizeze unul dintre acele videoclipuri, ce a fost filmat într-un spital din oraşul Hanchuan din provincia Hubei, iar un angajat al unităţii spitaliceşti a confirmat că înregistrarea datează din ziua de marţi, 13 decembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS