Acasa InternationalExterne Crematoriile din China fac cu greu față ca urmare a exploziei cazurilor de COVID-19 în rândul vârstnicilor

Crematoriile din China fac cu greu față ca urmare a exploziei cazurilor de COVID-19 în rândul vârstnicilor

scris de Misu Andrei
33 Afisari

Crematoriile din China sunt copleşite, în contextul în care ţara se confruntă cu un val fără precedent de COVID-19 care ameninţă în special persoanele în vârstă, vulnerabile, multe dintre acestea nevaccinate, transmite marţi AFP.

China s-a aflat în ultimii trei ani sub o serie de restricții sanitare drastice, pentru că a respectat politica „zero COVID”. Majoritatea acestor măsuri au fost ridicate brusc, la începutul lunii decembrie, inclusiv testele de screening cvasi-obligatorii. De atunci, numărul cazurilor a explodat. Spitalele sunt copleşite, în timp ce medicamentele antigripale lipsesc din farmacii, pe măsură ce ţara învaţă să trăiască cu virusul, conform Agerpres.

La Chongqing (sud-vest), o provincie cu peste 30 de milioane de locuitori, la un crematoriu nu sunt locuri pentru depozitarea cadavrelor. În ultimele zile, numărul acestora este „mult mai mare decât înainte”, a declarat pentru AFP un angajat care nu a dorit să îşi dezvăluie numele din motive de siguranţă. „Cu toţii suntem foarte ocupaţi, nu mai este loc pentru cadavre în camerele frigorifice„, a precizat angajatul care nu a putut preciza dacă aceste decese sunt asociate COVID-19.

O situaţie similară este înregistrată şi la celălalt capăt al ţării. „Evident că suntem ocupaţi, ce loc nu este (ocupat) în acest moment?„, a declarat, de asemenea, reprezentantul unui crematoriu din Baoding, lângă Beijing, situat la 1.300 km distanţă.

Capitala chineză şi cei 22 de milioane de locuitori ai săi sunt deosebit de afectaţi de COVID-19, care s-a răspândit cu viteza fulgerului în ultimele zile.

Autorităţile au anunţat alte cinci decese în acest oraş, marţi, după ce în ziua precedentă au fost înregistrate două, dar,  potrivit experţilor, aceste cifre ar fi în mare măsură subestimate.

„Incinerăm peste 40 de cadavre pe zi, comparativ cu o duzină înainte“

Potrivit AFP, în faţa crematoriului Dongjiao din Beijing erau marţi mai mult de o duzină de vehicule care aşteptau să intre, majoritatea dricuri decorate cu panglici de culoare închisă şi buchete de flori. Un şofer aflat la coadă a declarat pentru AFP că aştepta de câteva ore.

La Guangzhou (sud), un crematoriu a raportat o situaţie „extrem de îngrijorătoare”.

„Incinerăm peste 40 de cadavre pe zi, comparativ cu o duzină înainte. Suntem de trei până la patru ori mai ocupaţi faţă de anii precedenţi”, a declarat un angajat al crematoriului sub protecţia anonimatului.

Potrivit Reuters, sfârşitul brusc al politicii „zero COVID” a Chinei a stârnit îngrijorări cu privire la infecţiile răspândite pe scară largă în rândul unei populaţii vulnerabile, în mare parte nevaccinată şi cu imunitate naturală insuficientă, care riscă să suprasolicite sistemul sanitar şi să se soldeze cu 2 milioane de decese.

Până luni, China a raportat oficial 5.237 de decese asociate COVID-19 înregistrate în timpul pandemiei, o cifră mică raportată la cei 1,4 miliarde de locuitori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS