Acasa InternationalExterne Cresc tensiunile în Marea Chinei de Est

Cresc tensiunile în Marea Chinei de Est

scris de Misu Andrei
87 afisari

Kazushi Kinjo și-a petrecut cea mai mare parte a vieții pescuind în apele de la nord de insula japoneză Yonaguni. Acolo este o zonă propice pentru a prinde pește… și, mai nou, pentru a da nas în nas cu bărcile Pazei de Coastă a Chinei, scrie CNN. În fața intensificării prezenței militare a Chinei în regiunea din apropierea Taiwanului, Japonia a început să își fortifice micuțele insule de pescari pentru a putea răspunde mai bine acțiunilor tot mai agresive ale Beijingului. 

Navele chineze patrulează mările din jurul insulelor Senkaku, controlate de japonezi, dar revendicate și de China și Taiwan, în apropiere de zona în care locuiește Kinjo.

Arhipelagul, cunoscut sub numele de Insulele Diaoyu în China și Diaoyutai în Taiwan, a devenit una dintre cele mai „fierbinți” zone ale conflictului care se prefigurează în regiune.

„Vârful uneia dintre navele lor era îndreptat direct spre noi și ne urmăreau”, a povestit pescarul japonez de 50 de ani pentru CNN, descriind unul dintre incidentele iscate între pescari și Paza de Coastă chineză în ultimii ani. „Nu sunt sigur, dar am văzut și ceva ce semăna cu niște tunuri”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult