Acasa InternationalExterne Creşte numărul naufragiilor, scade numărul victimelor traficului aerian

Creşte numărul naufragiilor, scade numărul victimelor traficului aerian

scris de L.M.
0 afisari

Două studii diferite din Germania scot în evidenţă câteva elemente interesante, legate de transporturile maritime şi aeriene, pentru statisticile anului 2012: creşte numărul naufragiilor, dar scade numărul vitimelor traficului aerian.

Creşte numărul naufragiilor, scade numărul vitimelor traficului aerian (foto oddman.ca)

Creşte numărul naufragiilor, scade numărul vitimelor traficului aerian (foto: oddman.ca)

Un studiu al companiei germane de asigurări relevă că în 2012 au avut loc în întreaga lume 106 naufragii ale unor nave cu un tonaj brut de peste 100 de tone, în creştere cu 16% comparativ cu 2011, dar în scădere cu 27% comparativ cu media deceniului 2001-2010, transmite France Presse. Anul trecut a fost marcat de două catastrofe maritime importante, cea a pachebotului de croazieră italian Costa Concordia la 13 ianuarie, care a cauzat moartea a 32 de persoane, şi cea a feribotului Rabaul Queen în largul statului Papua Noua Guinee, la 2 februarie, care s-a soldat cu peste 110 victime. La fel ca în perioada 2001-2010, majoritatea naufragiilor de anul trecut au afectat navele de transport de marfă, urmate de cele de pescuit, relevă studiul.

De asemenea, la fel ca la începutul anilor 2000, majoritatea naufragiilor au survenit anul trecut în sudul Chinei şi în sud-estul Asiei (30), în partea estică a Mediteranei şi în Marea Neagră (15), precum şi în largul Japoniei, Coreii şi nordului Chinei (10), adaugă studiul. Erorile umane, survenite în primul rînd pe fundalul oboselii, rămîn principala cauză a accidentelor maritime.

Numărul persoanelor decedate în accidente aeriene civile a scăzut în 2012

Numărul de persoane care şi-au pierdut viaţa în traficul aerian civil pe plan mondial a scăzut în 2012 la 496, de la 498 în 2011, relevă datele Centrului de investigare a accidentelor aeriene (Jadcec), cu sediul la Hamburg, informează agenţia EFE. „Se poate spune cu deplină certitudine că riscul unui accident aerian este mai scăzut decît oricînd”, subliniază revista germană Aero International, care prezintă concluziile centrului.

În 2012 s-a redus de asemenea numărul total al avioanelor pierdute de transportul civil, de la 45 în 2011 la 44. Mai mult, principalele companii aeriene nu au înregistrat niciun accident, iar accidentele aviatice produse în 2012 au survenit cu precădere în ţări aflate în conflict şi au implicat linii regionale, transmite Moldpres. Datele centrului de la Hamburg, care colaborează cu toate autorităţile aeriene din lume, confirmă cifrele provizorii ale unităţii de analiză a accidentelor aeriene a organizaţiei International Air Transport Association.

Jadcec a publicat şi lista celor 60 de companii aeriene cele mai sigure din lume, pe care în frunte se află compania finlandeză Finnair, urmată de Air New Zealand şi Cathay Pacific din Hong Kong, care nu au înregistrat accidente sau pierderi de aeronave în ultimii 30 de ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult