Acasa InternationalExterne Crimeea: Aeroportul din Simferopol ocupat de persoane înarmate

Crimeea: Aeroportul din Simferopol ocupat de persoane înarmate

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Persoane înarmate neidentificate au preluat controlul, în cursul nopţii de joi spre vineri, asupra aeroportului din Simferopol, în Crimeea, acesta rǎmȃnȃnd deschis.

Crimeea: Aeroportul din Simferopol ocupat de persoane înarmate (foto:ukrainetrek.com)

Aproximativ 50 de persoane înarmate au preluat controlul, în cursul nopţii, asupra aeroportului, în faţa căruia o mulţime care flutura steaguri ale flotei ruse la Marea Neagă s-a reunit ulterior, conform agenţiei Interfax-Ucraina. Aceste persoane au sosit la aeroport la bordul a trei camioane fără numere de înmatriculare, potrivit unor martori citaţi de Interfax. Vineri, 28 februarie, la ora 01.50 GMT (03.50, ora României), ei deţineau în continuare controlul asupra aeroportului, potrivit unui martor intervievat de o jurnalistă a AFP.

Aeroportul ucrainean din Simferopol, în Crimeea, rămâne deschis, în timp ce persoane înarmate, îmbrăcate în uniformă, patrulează în exterior, într-o regiune afectată de tensiuni separatiste, a constatat un jurnalist. „Aeroportul funcţionează în regim normal”, a declarat un oficial administrativ. Aproximativ zece militari, îmbrăcaţi în uniformă şi purtând ecusoane de culoare neagră, patrulează la intrarea în aeroport.

Civili, militanţi proruşi, sunt de asemenea prezenţi în incinta aeroportului. Ei afirmă că sunt prezenţi pentru a menţine ordinea. „Suntem cu toţii voluntari, prezenţi pentru a nu permite aterizarea fasciştilor sau radicalilor din vestul Ucrainei„, a declarat purtătorul lor de cuvânt improvizat, care s-a prezentat ca un fost ofiţer de poliţie.  La rândul său, Vadim, un tânăr inginer, a oferit asigurări că nu este un „extremist”. „Însă, dacă bandiţii naţionalişti vor veni, ne vom bate cu ei. Vom găsi arme dacă vom avea nevoie de ele”, a dat asigurări el.

Populată în majoritate de rusofoni, Crimeea este regiunea uraineană cea mai susceptibilă de a se opune noilor autorităţi de la Kiev, după înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici săptămâna trecută. Primele zboruri, cu plecare spre Moscova şi Kiev, sunt menţinute, iar pasagerii, care nu se arată îngrijoraţi, se înregistrează şi trec controalele de securitate.

Crimeea, în sudul Ucrainei, unde staţionează flota rusă la Marea Neagră, este afectată de tensiuni separatiste. În cadrul Uniunii Sovietice, această regiune a aparţinut iniţial Rusiei, după care a fost alipită Ucrainei în 1954.

Ministrul ucrainean interimar de Interne, Arsen Avakov, a anunţat joi că poliţia şi forţele speciale au fost plasate în stare de alertă, „cu scopul de a evita o baie de sânge în rândul populaţiei civile”. La Kiev, preşedintele interimar, Oleksandr Turcinov, a avertizat joi Moscova în privinţa unei eventuale încercări de a da ordin de intervenţie în Ucraina flotei sale de la Sevastopol, în Crimeea. „Mă adresez liderilor militari ai flotei Mării Negre: toţi militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut în acorduri. Orice mişcare de trupe armate va fi considerată o agresiune militară”, a declarat el.

Rusia a afirmat joi că va respecta acordurile semnate cu Ucraina, potrivit mediafax.. „În prezent, toate diviziile şi unităţile asigură activitatea lor cotidiană, inclusiv cea legată de pregătirea pentru lupte. Aceste acte nu prezintă nicio ameninţare. Nu există nicio limitare juridică în acest sens”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Anatoli Antonov.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult