Acasa InternationalExterne Criza din Ucraina. Obama: Nu va fi o confruntare militară ȋntre NATO și Rusia

Criza din Ucraina. Obama: Nu va fi o confruntare militară ȋntre NATO și Rusia

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Președintele SUA Barack Obama exclude posibilitatea unui conflict militar între Rusia și NATO în legătură cu criza din Ucraina.

Criza din Ucraina. Obama: Nu va fi o confruntare militară ȋntre NATO și Rusia (foto:curentul.md)

Criza din Ucraina. Obama: Nu va fi o confruntare militară ȋntre NATO și Rusia (foto:curentul.md)

Ȋntr-un interviu în emisiunea „60 Minutes”, difuzată duminică, 28 septembrie de canalul de televiziune CBS,  Barack Obama a exclus posibilitatea unui conflict militar cu Rusia. „Nu, nu cred că va fi o confruntare militară între Alianța Nord-Atlantică și Rusia„, a declarat președintele american. „Am depus eforturi considerabile pentru a ne asigura aliații de la granițele NATO, cum ar fi de exemplu Estonia, unde am fost înainte de recentul summit al Alianței la Newport (Țara Galilor) că art.5 din Tratatul Atlanticului de Nord înseamnă exact ceea ce spune” (un atac armat împotriva unuia sau mai multor state membre NATO este perceput ca un atac asupra tuturor țărilor membre NATO și prevede apărare colectivă), a specificat liderul de la Casa Albă.

De asemenea, Obama, a menționat cǎ dacă o țară membră a Alianței va începe să aibă probleme, noi vom sări în ajutor, subliniind că „numai într-un astfel de caz este posibilă o confruntare militară” între Rusia și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, precizȃnd cǎ și Moscova „înțelege aceasta”. Vorbind despre criza ucraineană, liderul american a afirmat că sancțiunile occidentale împotriva Federației Ruse contribuie la soluționarea conflictului din Ucraina. El a reiterat că politica Rusiei față de Ucraina încalcă normele internaționale și, în plus, „amenință progresele înregistrate în crearea unei Europe pașnice și prospere după cel de-al Doilea Război Mondial și după Războiul Rece”.

Potrivit acordurilor preliminare, Rusia și Ucraina vor trebui să semneze un așa-numit „pachet de iarnă” cu privire la livrările de gaze rusești către Ucraina, care au fost întrerupte la mijlocul lunii iunie. Este vorba de furnizarea a aproximativ 5 miliarde de metri cubi de gaze rusești pe durata a șase luni. Conform Agerpres, ȋn această perioadă, Ucraina va primi gaze din Rusia la un preț temporar de 385 de dolari pe mia metri cubi de gaze naturale. Acordul cu privire la reluarea livrărilor de gaze rusești către Ucraina, instituirea la 5 septembrie a armistițiului în Donbas (estul Ucrainei), care a deschis calea spre soluționarea politică a crizei ucrainene, toate acestea, în opinia președintelui american, nu ar fi fost posibile dacă SUA nu ar fi intervenit la momentul oportun.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult