Acasa InternationalExterne Crucile românilor, profanate şi vandalizate în Serbia

Crucile românilor, profanate şi vandalizate în Serbia

scris de M.A.B.
19 afisari

Sârbii, asemenea fraţilor lor slavi din Rusia şi Ucraina, continuă prigonirea românilor. Mai nou, vandalizează şi profanează cruci româneşti.

Repararea crucii vandalizate la Negotin

Repararea crucii vandalizate la Negotin (foto: Timoc Press)

Crucea metalică de la intrarea în sediul administrativ al Protopopiatului Bisericii Ortodoxe Române (BOR) ‘Dacia Ripensis’ din oraşul sârb Negotin a fost vandalizată, a declarat, pentru Agerpres, protopopul Boian Alexandrovici, transmite Timoc Press.

‘Am solicitat sprijinul autorităţilor poliţieneşti pentru depistarea autorilor acestui act de vandalism. Poliţiştii au venit la faţa locului şi au început cercetările’, a precizat Boian Alexandrovici, ctitorul primei bisericii, după aproape 180 de ani, în Serbia de nord-est, la Malainiţa.

Protopopul susţine că, la rândul său, a primit mai multe ameninţări din partea unor cercuri ostile celor peste 300.000 de români din aceste zone, iar, în ultimii trei ani, au mai existat cazuri rămase nerezolvate, când au fost distruse sau ruinate însemne româneşti.

‘Totuşi, am credinţa că, de data aceasta, vor fi scoşi la iveală adversarii BOR din Serbia de nord-est şi se va proceda în conformitate cu legile şi Constituţia Republicii Serbia’, a afirmat Boian Alexandrovici.

Crucile românilor, folosite la pavarea drumurilor

De asemenea, potriivit Timoc Press, ca urmare a unui incident grav petrecut de curand si ca urmare a discriminarii grave a credinciosilor Bisericii Ortodoxe Române din Timoc, Parintele Boian Alexandrovic i-a trimis o scrisoare deschisa Presedintelui Tadici.

PREŞEDINTELUI REPUBLICII SERBIA

DOMNULUI BORIS TADICI

Stimate domnule Preşedinte,

Având în vedere că sunteţi unica persoană care ne poate ajuta ca problemele existente să le rezolvăm în cadrul instituţiilor noastre statale, ne adresăm cu rugămintea de a primi o delegaţie a BOR din Serbia, pentru a Vă informa cu problemele prin care trece BOR şi enoriaşi săi în Serbia de Răsărit.

Satul Şipicova, plasa Zăiceri, a avut biserica sa, care a fost demolată în urmă cu câţiva ani. Pe acelaşi loc, din partea (Bisericii Ortodoxe Sârbe) BOS, s-a început construcţia noii biserici. Rămăşiţele bisericii vechi, cea demolată, care în mare parte este constituită din monumentele de la cimitirul vechi, sunt folosite pentru pavarea drumurilor, ceea ce a provocat nemulţumirea masivă în cadrul localnicilor. Şi cum ar fi altfel, dacă omul se deplasează pe şosea şi în faţa lui apare o cruce de piatră pe care scrie „ION 1874”. Cine are curaj să calce peste crucile strămoşilor săi, care au fost folosite drept „pavaj” cu binecuvântarea Episcopului BOS Iustin?

Locuitorii acestui sat, ne-au adresat o cerere de a înfiinţa parohia BOR (având în vedere că în acest sat slujba s-a ţinut în limba română, ca drept dovadă este şi MEMORIALUL EPISCOPIEI TIMOCULUI, pagina 253 din 1934). Prin Decizia nr.75/2010, această cerere a fost aprobată de către P.S. Dr. DANIIL, episcopul Episcopiei Dacia Felix.

Vlahilor/românilor nu li se va permite construirea bisericii

Parintele Boian Alexandrovici (napocanews.ro)

Parintele Boian Alexandrovici (foto: napocanews.ro)

A urmat strângerea de fonduri şi a fost cumpărat terenul unde este planificată construcţia bisericii. După cumpărarea acestui teren, au urmat atacurile publice prin mediile locale din partea primarului oraşului Zăiceri, dl. Boşco Nicici, „prieten de familie” al Episcopului Iustin, care printre diverse jigniri a subliniat că „VLAHILOR NU SE VA PERMITE CONSTRUIREA BISERICII”, ceea ce din păcate a şi realizat.

BOS a început construcţia bisericii în Şipicova fără avizele necesare, ceea ce nu l-a deranjat deloc pe primarul mai sus amintit. Însă, când BOR pe terenul său a pus patru grinzi şi o clopotniţă, imediat a fost trimisă inspecţia care a adus decizia de demolare a „obiectului”.

Am depus cererea pentru aprobarea construcţiei bisericii noastre, care după promisiunile domnului Nicici a fost respinsă, însă IMEDIAT a fost aprobată, retroactiv, construcţia bisericii a BOS.

Pentru a rezolva această problemă fără prea multă „gălăgie”, ne-am adresat în urmă cu câteva luni, în scris, ministrului Oliver Dulic pentru a primi delegaţia noastră, însă se pare că nici pe el, precum nici autorităţile locale, aceste probleme nu le interesează şi faţă de noi au o comportare precum o „mamă vitregă” ceea ce este foarte trist.

Din această cauză, avem rugămintea, ca dvs. preşedintele statului nostru, să primiţi cât mai urgent o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române din Serbia, pentru a face totul ce este cu putinţă să rezolvăm această problemă.

Petarde sau focuri de armă spre preoţii români?

Situaţia devine tot mai alarmantă, având în vedere că seara trecută, mai exact aseară pe la ora 19:30, din curtea „vicepreşedintelui consiliului parohial BOS din Şipicova” s-au văzut scântei, ca mai apoi să se audă împuşcătură în direcţia celor trei preoţi ai BOR, care la invitaţia localnicilor au asistat la adunarea crucilor mai sus amintite care erau folosite drept pavaj. Foarte rapid, prin sat s-a dus ştirea că a fost tras în preoţii BOR. Cum am fost unul dintre cei trei preoţi, cred că este vorba de o petardă, însă oare trebuie să aşteptăm ca cineva întradevăr să tragă în noi?

Ne punem întrebarea, oare acesta este un mesaj adresat preoţilor BOR?

La fel ne punem întrebarea dacă acest mesaj este adresat şi persoanelor cum trebuie să se declare la recensământ pentru a evita „să se tragă în ei”?

Aşteptând răspunsul dvs, Vă dorim toate cele bune de la Domnul Isus Hristos!

16 comentarii

urbos 28-08-2011 - 20:51

Aoleo, nu erau astia pretinii nostri cei mai buni? Nu erau astia fratii nostri la care trebuia sa tinem din toata inima si sa impiedicam nemernicul Occident sa-l opreasca pe sceleratul Milosevici? Aoleo, ce facuram?

BULA 29-08-2011 - 11:40

Crezi ca sarbii au uitat ca le-am permis occidentalilor sa ne foloseasca spatiul aerian, atunci cand i-au bombardat ? Am respectat noi intelegerea facuta cu ei ?
Ungurii s-au comportat cu demnitate, desi nu se declarasera prieteni cu sarbii.

nimeni 29-08-2011 - 12:40

nu tine de asta, ar putea sa ne fie recunoscatori , daca ar fi sa mergem pe teoria asta, pentru nerecunoasterea kosovo.

sarbii sunt cei mai nationalisti din tot estul europei. cred ca au cel mai dificil sau imprevizibil comportament – dintr-o indiferenta placida pot trece brusc la actiune violenta . poti sa-i ai prieteni devotati sau dusmani adevarati. depinde cum stii sa bei si sa vorbesti sarbeste!

BULA 29-08-2011 - 19:15

Cei mai nationalisti si periculosi pentru noi sunt ungurii.

Arhimede 29-08-2011 - 12:49

Atitudinea sârbilor faţă de români nu este de azi.

– Atrocităţile făcute de sârbi la adresa românilor, în scurta perioadă când au stăpânit tot Banatul imediat după primul război mondial, nu se uită.
– Nu uităm că în Decembrie 1989 armata sârbă era masată la graniţa cu România, gata să ocupe Banatul.
– Nu uităm atitudinea sârbilor faţă de românii din Valea Timocului şi Voivodina, cu mult înainte de atacul NATO.
– Nu uităm că autoriăţile sârbe nu au recunoscut şi nu recunosc nici acum populaţia română din Serbia, drept grup etnic.

Aşa că băi B(P)ulă mai învaţă istorie şi apoi dă drumul la gargară.

BULA 29-08-2011 - 19:18

Daca stai sa judeci asa, toti ne sunt dusmani. De exemplu si eu ti-as da in cap, pentru ca e bine sa fim cat mai putini pe planeta.

Arhimede 30-08-2011 - 08:48

Eu nu ti-as da la cap. Un prost in plus sau in minus nu conteaza.

doru1943 30-08-2011 - 20:14

Perfect adevarat,am fost in Negotin am cunoscut familii de romani le era teama sa spuna ca sunt romani!

Viorica Ianc 29-08-2011 - 07:51

Poate ar fi bine daca parintele Boian ar avea pliante cu bisericile sarbesti din
Romania ! Sa vada sarbii analfabeti DIFERENTA !

Andrei 29-08-2011 - 10:42

Din ordinul cui si dece ?

Ne indica ca intr-o situatie de forta majora f”ratii slavi” se vor unii impotriva noastra,au mai facut-o in trecut.

Numai dezvoltarea unui sitem de arme ce prin folosirea lor ar descuraja o astfel de initiativa si in acelasi timp ar obliga si aliatii sa reactioneze.

BULA 29-08-2011 - 11:44

Si tu esti tot din generatia celor care au trecut prin gimnaziu dupa ’90. Pui i-uri in plus.

Andrei 29-08-2011 - 16:18

Ehee ,fii cuminte ca bati cimpii,nu sti ce vorbesti…Amice.

stefan 29-08-2011 - 16:51

Tin minte ca voi rumanii va considerati mari prieteni cu sirbii pe vremea impuscatului considerindu-i singurii prieteni cu toate ca era clar dispretul lor pentru voi.Basescu a intors foaia spunind ca Romania traieste in mijlocul unei mari slave si numai marea neagra le e prietena.Ca de obicei frecvent si absolut ilogic ca orice roman care se crede cel mai cel maiface doua greseli.Prima si cea mai evidenta este ca ungurii sint atit de slavi cum vadim este patagonez.A doua greseala ,la care imi permit sa fac un mare HA HA HA HA HA HA este ca basescu si nici chiar tu sau orice alt roman habar nu are in cite LIMBI vorbesc apele ce se string pe litoralulu romanesc al MARII NEGRE.Ce zici te-am pus pe ginduri?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult