Acasa InternationalExterne Cuba 50 de ani de comunism: “După congres o să ai apă la duş”

Cuba 50 de ani de comunism: “După congres o să ai apă la duş”

scris de Adrian Pătruscă
7 afisari

Pe 17 aprilie se împlinesc 50 de ani de la bătălia de la golful Porcilor care a adus comunismul şi pe Castro în Cuba. Havana se pregăteşte de al VI-lea congres.

Pregătiri pentru parada în cinstea victoriei de la Golful Porcilor şi a congresului PCC

Pregătiri pentru parada în cinstea victoriei de la Golful Porcilor şi a congresului PCC. Foto: Le Figaro

“Victoria socialismului. A 50-a aniversare de la Giron”. Playa Giron, aşa numesc cubanezii golful Porcilor. Se pregăteşte al VI-lea congres al Partidului comunist. Vitrinele magazinelor din Havana sunt acoperite cu afişe care înfăţişează un Fidel Castro mândru, cu beretă şi degetul aţintit spre cer, în timpul invaziei de la golful Porcilor. Dacă, de câteva săptămâni, autorităţile dezgroapă vechile slogane, omagiul adus socialismului pe străzile capitalei se limitează cel mai adesea la propoziţia seacă: “Salutăm al VI-lea congres al partidului”. Havanezii sunt total indiferenţi, scrie Le Figaro.

Iată un bătrân diplomat lângă automobilul său Moskvici: “Acest congres nu va schimba nimic. După el, vom sărbători 1 Mai şi toate celelalte sărbători, la fel cum facem de cincizeci de ani. Cadrele partidului sunt toate bătrâne. Nu există tineri care să preia ştafeta. Când sunt privilegii de împărţit, acestea se duc spre armată”.

Cubanezii tratează cu indiferenţă aniversarea a 50 de ani de la victoria de la golful Porcilor

Cubanezii tratează cu indiferenţă aniversarea a 50 de ani de la victoria de la golful Porcilor

Organizarea celui de-al VI-lea congres, cincizeci de ani după luptele de la golful Porcilor, nu este întâmplătoare. Confruntată cu marasmul politic şi economic, Havana preferă să celebreze trecutul. Golful Porcilor este un simbol puternic pentru regim, cel al victoriei fulgerătoare împotriva “Americii”, între 15 şi 19 aprilie 1961. La Playa Giron, fiecare zid, fiecare stâlp electric poartă sloganul: “Revoluţie. Victorie. Independenţă.” Pucky, un fost marinar se înfierbântă: “Se pare că Chavez şi Raul vor veni aici pentru serbările de la sfârşitul săptămânii.” Vecinul său, un fost profesor de mecanică, îl linişteşte: “Totul se va sărbători la Havana”.

Iată-l şi pe Eubelio. Are 84 de ani. Este aproape surd. “Eram ajutor de bucătar pe frontul de la Playa Giron. N-am făcut mare lucru, dar i-am servit pe comandanţii cei mai celebri”, se mândreşte el. “Fidel? I-am dat ciorbă, patate şi friptură de vacă. La sfârşitul luptelor, mi-a dat şi el o bucată mare de caşcaval galben. De atunci nu l-am mai văzut. Nu a mai venit niciodată să-mi ia interviu”, spune Eubelio, cu un umor sec. La scurt timp după victoria de la golful Porcilor, Eubelio a fost arestat. Autorităţile l-au confundat cu fratele său, Eulio, aflat în Statele Unite. “M-au eliberat. Mai târziu am primit o decoraţie pentru servicii aduse patriei”, spune bătrânul, a cărui faţă se întunecă la amintirea acestui episod.

La Havana, ferindu-se de microfoanele securităţii, cubanezii acuză inegalităţile. “Aici sunt tovarăşi şi tovarăşi. Duceţi-vă să faceţi o vizită prin cartierele Miramar, Siboney, Cubanacan ca să vedeţi bogăţia fruntaşilor partidului”, înjură Michael, director de personal într-o societate de informatică.

Al VI-lea congres debutează astăzi printr-o mare paradă militară. Vreme de patru zile,  delegaţii vor aproba procesul reformelor economice lansat de Raul Castro. “Nu ştim care va fi amploarea schimbărilor. Va fi mai multă liberalizare. Treptat, un milion de oameni vor fi daţi afară din înteprinderile de stat pentru a deveni cuentapropistas (lucrători pe cont propriu). Dar va trebui mai întâi liberalizată piaţa, pentru ca să absoarbă această forţă de muncă. Guvernul va continua să reducă ajutoarele sociale”, subliniază un analist occidental care lucrează la Havana.

Chioşcarii ambulanţi, noii mici patroni, înfloresc pe străzile capitalei cubaneze. Mai mult de 320.000 de licenţe de cuentapropistas au fost eliberate din septembrie încoace. “Cubanezii sunt din ce în ce mai mult întreprinzători, dar se tem de reformele anunţate. În trecut, autorităţile au încurajat, de exemplu, oamenii să deschidă paladares (restaurante private), după care i-au luat la întrebări de unde au banii”, aminteşte un economist străin.

În vreme ce cadrul economic este în continuă schimbare, “nimeni în partid nu va risca să vorbească despre o schimbare a gărzii politice. Toată lumea aşteaptă concluziile congresului”, spune un diplomat occidental.

Cu doar câteva săptămâni înainte de a împlini 80 de ani, Raul Castro va fi, dacă nu se va petrece o lovitură de teatru, prim secretarul PCC. Dacă unii apreciază că părăsirea de către Fidel Castro a tuturor funcţiilor ar putea însemna o cotitură reformatoare, alţii dau asigurări că el va continua să-şi manifeste influenţa până la moarte. Un grup de analişti străini afirmă: “Schimbările politice se vor face exclusiv prin PCC. Partidul este planul de supravieţuire a regimului.”

În şoaptă de teama microfoanelor, într-o clădire părăginită din cartierul Regla, o familie vorbeşte despre congres. Tatăl, impesar al unui grup de muzică tradiţională, îi spune soţiei: “După congres, o să ai apă la duş”. Femeia râde. Cubanezii nu cred în schimbări.

După congres, o să ai apă la duş!”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult