Acasa InternationalExterne Cum a marcat Coreea de Nord 2 ani de la moartea lui Kim Jong-il

Cum a marcat Coreea de Nord 2 ani de la moartea lui Kim Jong-il

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Regimul nord-coreean a organizat un vast miting public marţi, 17 decembrie, transmis în direct la televiziune, pentru a comemora moartea fostului lider Kim Jong-il.

Coreea de Nord a marcat 2 ani de la moartea lui Kim Jong-il (Foto:telegraph.co.uk)

Ceremonia, care s-a desfăşurat în centrul Phenianului, la exact doi ani de la decesul lui Kim Jong-il, a inclus susţinea unei serii de discursuri care au subliniat loialitatea neştirbită faţă de tânărul lider nord-coreean şi care au lansat avertismente la adresa Coreei de Sud, potrivit mediafax. Această reuniune intervine după câteva zile de la arestarea, judecarea şi execuţia unchiului lui Kim Jong-un, Jang Song-thaek, care i-a ghidat nepotului său primii paşi la conducerea ţării. Epurarea la cel mai înalt nivel al statului relevă posibile lupte interne şi a determinat Washingtonul şi Seulul să-şi exprime temerile cu privire la eventuale provocări din partea acestui regim dotat cu arma nucleară.

Imagini televizate arată zeci de mii de oficiali militari sau din cadrul partidului într-o tăcere ca de plumb, cu expresii impasibile pe faţă, care se ridică simultan să îl aplaude pe Kim Jong-un în momentul în care urcă pe podiumul rezervat elitei. „Vom fi războinici pentru salvarea partidului cu vieţile noastre (…) şi cu convingerea că nu cunoaştem pe altcineva mai mare decât tovarăşul Kim Jon-un„, a declarat şeful statului, un titlu onorific, Kim Yong-nam.

Ţara a înregistrat „progrese imense” de la venirea la putere a tânărului conducător, a adăugat el. Coreea de Nord a trimis un satelit în spaţiu, în decembrie 2012 şi a procedat la al treilea test nuclear în februarie 2013, cel mai important dintre cele trei teste. Choe Ryong-hae, un militar de rang înalt şi un apropiat al lui Kim Jong-un, care ar fi putut juca un rol-cheie în căderea în dizgraţie a unchiului acestuia, i-a adus şi el un omagiu conducătorului şi a avertizat Seulul.

Armata îl va susţine „pe comandantul suprem, indiferent de vreme şi privări”, a spus el. „Dacă inamicii lansează o singură scâteie spre patria noastră, militarii noştri se vor grăbi să-i termine pe toţi invadatorii şi să efectueze unificarea” peninsulei, a subliniat oficialul. Văduva lui Jang Song-thaek, Kim Kyong-hui, sora tatălui liderului, nu era prezentă pe podium. Agenţia oficială nord-coreeană a citat-o duminică între membrii Comitetului pentru funeraliile unui demnitar de rang înalt din cadrul partidului, un anunţ care poate însemna, în opinia unor analişti, că a scăpat de epurare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult