Acasa InternationalExterne Cum au ajuns documentele secrete la Wikileaks

Cum au ajuns documentele secrete la Wikileaks

scris de Ziua Veche
2 afisari

Unele dintre documentele strict secrete pe care site-ul Wikileaks provin din sistemul de comunicaţii folosit de Departamentul american al Apărării şi cel de Stat, informează Mediafax, care citează săptămânalul german Der Spiegel.


Potrivit săptămânalului german, o parte a documentelor provine din sistemul SIPRNet (Secret Internet Protocol Router Network), la care au acces aproximativ 2,5 milioane de funcţionari americani, pe calculatoare ale căror proceduri de acces sunt modificate la fiecare circa 150 de zile.

Documentele strict secrete („top secret”) sunt accesibile unui număr de 850.000 de americani şi nu trec prin reţeaua SIPRNet.

Referitor la scrisorile diplomatice, publicaţia germană scrie că „autorii nu ezită să raporteze cea mai neînsemnată bârfă sau zvon”, în ideea că acestea nu vor fi date publicităţii decât după 25 de ani.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, citat de Adevărul.ro, cele 251.287 de documente trimise de diplomaţi americani la Washington şi din cele 8.000 de directive ale administraţiei americane către ambasade reprezintă 1,6 gigabiţi de informaţie, care va schimba modalitatea în care Statele Unite vor fi percepute de acum înainte în politica internaţională.

Armata SUA crede că ştie cum a început scurgerea de informaţii: printr-un fost analist de informaţii în vârstă de doar 22 de ani. Soldatul Bradley Manning a stat închis în ultimele şapte luni în izolare completă, iar anul viitor va apărea în faţa Curţii Marţiale.

Manning este acuzat de descărcarea neutorizată a unor materiale clasificate în timp ce se afla la o bază militară din apropierea Bagdadului. Soldatul în vârstă de 22 de ani este suspectat nu numai că a copiat materiale din arhiva Departamentului de Stat, dar şi că a înregistrat cum ehipajul de pe un elicopter Apache împuşca civili în capitala Irakului. De altfel, oficialii din armata americană îl consideră pe Manning vinovat pentru scurgerea de informaţii privind conflictele din Irak şi Afganistan către WikiLeaks.

Potrivit unor discuţii dintre Manning şi un alt hacker, discuţii interceptate de armata americană, acesta a avut acces la documente clasificate vreme de 14 ore pe zi, în fiecare zi a săptămânii, timp de mai bine de opt luni.

Manning a fost denunţat de unul dintre colaboratorii săi, Adrian Lamo. Potrivit acestuia, soldatul ar fi declarat: „Câteva mii de diplomaţi americani în frunte cu Hillary Clinton vor avea un atac de cord când se vor trezi dimineaţă şi vor vedea că întreaga politică externă a SUA a fost făcută publică…Oriunde este o ambasadă sau un consulat american, un scandal diplomatic va izbucni. Anarhie totală în format CSV…Este frumos şi terifiant în acelaşi timp. Informaţia ar trebui să circule liberă. Aparţine interesului public”.

Potrivit discuţiilor dintre Manning şi alţi hackeri, el este cel care a transmis copiile după documentele Departamentului de Stat către WikiLeaks, site fondat de fostul hacker Julian Assange.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult