Acasa InternationalExterne Cum au scrântit-o şi bulgarii cu MCV

Cum au scrântit-o şi bulgarii cu MCV

scris de A.B.
3 afisari

O decizie surprinzătoare a Consiliului Suprem al Magistraturii a făcut praf speranţele guvernului Boiko Borisov de a intra în istorie ca executivul care a salvat Bulgaria de MCV, considerat umilitor pentru o ţară independentă.

Cum au scrântit-o şi bulgarii cu MCV

În cadrul şedinţei sale de joi, Consiliul a demis-o pe şefa Uniunii Judecătorilor, Miroslava Todorova, sub pretextul că ar fi întârziat cu formularea motivelor pentru mai multe sentinţe pe care le a pronunţat. Todorova a fost unul dintre cei mai fermi critici ai politicii guvernului în domeniul justiţiei, aflându-se într-un conflict deschis cu ministrul de interne Ţvetan Ţvetanov. Demisia ei a stârnit un val de proteste din rândurile opoziţiei, judecătorilor şi societăţii civile. În loc să se bucure de demiterea unuia dintre cei mai mari duşmani ai lor, reprezentanţii guvernului au văzut în acest act un sabotaj din partea instituţiei supreme a sistemului judiciar.
Premierul Borisov a calificat această decizie drept o provocare care vizează să submineze eforturile guvernului său de a ameliora imaginea ţării. Preşedintele Rosen Plevneliev a spus sâmbătă că decizia Consiliului Suprem al Magistraturii este ‘incorectă’ şi că aceasta are o rezonanţă negativă nu numai în ţară, ci şi la Bruxelles. Ministrul de externe Nikolai Mladenov a comentat în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său român Andrei Marga că în nici un caz nu era timpul potrivit pentru această demitere. Chiar dacă motivele ar exista, timpul a fost ales foarte prost, a spus Mladenov, aluzie la prezentarea raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
În acest context, cei doi miniştri au fost rugaţi vineri de Agerpres să comenteze informaţiile din presă privind eventuala decuplare a celor două ţări. Ministrul Andrei Marga a amintit că Bulgaria şi România au fost întotdeauna evaluate separat de instituţiile europene. Cu toate acestea, cooperarea între cele două ţări joacă un rol foarte pozitiv pentru progresele lor, consideră el. Această stare de fapt a fost confirmată şi de Nikolai Mladenov, care a spus că nu ştie de unde au apărut speculaţiile din presa bulgară potrivit cărora Sofia ar cere decuplarea de România. Mladenov s-a declarat însă îngrijorat de situaţia politică din România, pentru că, în opinia sa, întreaga regiune ar trebui să trimită în exterior numai semnale pozitive. ‘Sunt convins că autorităţile române vor găsi o soluţie care să corespundă legislaţiei interne, precum şi normelor Uniunii Europene’, a precizat ministrul bulgar de externe.
Comisia Europeană urmează să prezinte rapoartele pe justiţie pentru Bulgaria şi România la data de 18 iulie. Aceste rapoarte se vor referi la perioada de cinci ani după aderarea celor două ţări la UE în anul 2007 şi nu a fost nici un secret ca autorităţile de la Sofia sperau ca prin acest document Comisia să pună capăt Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Conform unor surse diplomatice, înalţi reprezentanţi ai guvernului bulgar chiar au insistat la Bruxelles ca Sofia să fie decuplată de Bucureşti, zguduit de tensiuni politice legate de suspendarea preşedintelui.

2 comentarii

Sile 15-07-2012 - 13:34

Nu e exclus sa fie si la ei o codita KGB.

betivul 15-07-2012 - 14:20

chestia cu justitia si ue mi se pare cunoscuta…ai,nostrii,corupti,necorupti, mor ca brazii…ca vine cite un tsunami politic…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult