Acasa InternationalExterne Cum încearcă Vladimir Putin să o ia pe drumul lui Xi Jinping

Cum încearcă Vladimir Putin să o ia pe drumul lui Xi Jinping

scris de Misu Andrei
151 afisari

Deşi au trecut două decenii de când a preluat puterea în Rusia, Vladimir Putin nu pare să se clatine, în fapt, schimbările constituţionale pe care le-a anunţat par să arate că va mai rămâne liderul autoritar al ţării şi pe viitor, relatează CNN. Însă chiar dacă Putin pare că vrea să emuleze parcursul omologului său chinez, Xi Jinping, în încercarea de a îşi consolida puterea dictatorială, liderul rus nu se bucură chiar de aceleaşi condiţii.

Intenţia lui Vladimir Putin de a rămâne la putere şi după 2024 este din ce în ce mai evidentă, iar dacă sistemul politic din Rusia nu îi mai permite să fie preşedinte, fără măcar o pauză de patru ani, atunci întregul sistem trebuie schimbat.

În fapt, ce încearcă acum Vladimir Putin, este să mute centrul de putere dinspre preşedinţie înspre funcţia de prim-ministru pe care doreşte să o ocupe din nou, aşa cum a făcut şi în timpul „interregnum-ului” din 2008-2012 când şi-a pus omul loial în funcţia de preşedinte, iar el a preluat-o pe cea de prim-ministru.

În timp ce Putin rearanjează sistemul politic al ţării sale, care într-o democraţie autentică ar trebui să fie stabil şi rezistent în timp, cel puţin o dată la opt ani, Putin priveşte cu jind la felul în care omologul său chinez, Xi Jinping, a reuşit să îngenuncheze întregul establishment politic de la Beijing, eliminând limitele de mandat şi creând un cult de personalitate şi un tip de regim asemănător nu predecesorilor săi reformatori (de la Deng Xiaoping la Hu Jintao) ci lui Mao Zedong.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult