Acasa InternationalExterne Cum rezolva Japonia situaţia de la centrala Fukushima

Cum rezolva Japonia situaţia de la centrala Fukushima

scris de D.P.
3 afisari

Japonia intenţionează să acopere cu prelate trei reactoare avariate de la centrala nucleară Fukushima, pentru a reduce emisiile radioactive şi se gândeşte, în plus, să utilizeze un petrolier, pentru a evacua apa contaminată prezentă în centrală, potrivit unui cotidian japonez.

fukushima nuclear plantPurtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, a declarat, răspunzând unei întrebări pe această temă, că Guvernul şi experţii în domeniul nuclear reflectează “la toate soluţiile, inclusiv cele menţionate în presă”, notează Mediafax. Autorităţile încearcă să limiteze emisiile radioactive de la patru reactoare, ale căror sisteme de răcire sunt în pană, la centrala Fukushima Daiichi (numărul 1), în nord-est, după cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie.

Între opţiunile posibile, nişte prelate special concepute ar putea acoperi acoperişurile şi pereţii clădirilor exterioare ale reactoarelor 1, 3 şi 4, parţial afectate de suflul unor explozii, scria cotidianul Asahi Shimbun, citând oficiali guvernamentali neidentificaţi. Articolul nu a precizat materialul de fabricare a acestor prelate, menite să limiteze emisiile radioactive. Acesta a adăugat, în schimb, că autorităţile ar putea instala echipamente de aerisire, destinate evitării unei acumulări de gaze şi unor noi explozii în clădirile reactoarelor.

Un alt proiect constă în ancorarea unui petrolier în Oceanul Pacific, în apropierea reactoarelor 1-4, pentru a evacua apa radioactivă acumulată în sălile maşinilor şi într-un tunel situat în apropierea reactorului 2, care duce în afara clădirii, potrivit Asahi Shimbun. Angajaţii implicaţi în intervenţia de la centrală au pompat o parte din această apă în rezervoarele de-acum pline şi trebuie să găsească un alt container pentru a stoca apa din tunel, care reprezintă echivalentul a peste două piscine olimpice.

Un nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai ridicat decât cel normal a fost măsurat în apa de mare, la 300 de metri sud de complexul nuclear de la Fukushima, nord-estul Japoniei, a anunţat miercuri agenţia de presă niponă Jiji, citată AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult