Acasa InternationalExterne Cum s-a negociat instalarea rachetelor la Deveselu ?

Cum s-a negociat instalarea rachetelor la Deveselu ?

scris de D.S.S.
3 afisari

Cea de-a şaptea rundă de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă pe care Statele Unite intenţionează să îl dezvolte în Europa va avea loc miercuri la Bucureşti, a anunţat Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Ellen Tauscher si Bogdan Aurescu

Ellen Tauscher si Bogdan Aurescu

 

La discuţiile de miercuri delegaţia română va fi condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu şi va avea o componenţă interinstituţională. Delegaţia SUA va fi condusă de Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională. Programul noii runde de negocieri de la Bucureşti va permite abordarea acelor subiecte de ordin tehnic şi juridic aflate în continuare în discuţie, în contextul în care textul Acordului aflat în negociere este, în mare parte, convenit, precizează MAE.

 

Negocierile tehnice şi juridice cu partea americană au ca obiectiv convenirea unui set de documente care, cel mai probabil, va conţine următoarele:

– un acord internaţional referitor la facilităţile tehnice, locaţie, regim juridic etc.;

– aranjamente de implementare a documentelor de mai sus, care vor detalia, la nivel tehnic, ceea ce s-a convenit la nivel politico-juridic.

Aspectele care ţin de locaţie, modul de gestionare a facilităţilor, regimul juridic al locaţiei şi personalului etc. sunt negociate în detaliu de o echipă multidisciplinară formată din experţi de la MAE, MApN şi alte instituţii din sistemul naţional de securitate.

Până în prezent, au avut loc şase runde de negociere pe tema cadrului juridic bilateral care va reglementa participarea României la proiectul american de abordare adaptivă în etape a apărării antirachetă în Europa (EPAA):

17 iunie 2010 (începutul oficial al negocierilor), 26-27 iulie 2010, 17 septembrie 2010, 14 decembrie 2010, 8 martie 2011 şi 6 aprilie 2011.

În final, Acordul bilateral care va rezulta din negocierile cu SUA va fi supus ratificării în Parlamentul României, conform Legii nr. 590/2003 privind tratatele.

Concomitent, România va continua să sprijine eforturile vizând dezvoltarea unui sistem NATO de apărare antirachetă, care să se bazeze pe elementele principiale decise la Summit-ul de la Bucureşti (aprilie 2008) şi reiterate la Strasbourg-Kehl (aprilie 2009) şi Lisabona (noiembrie 2010), respectiv indivizibilitatea securităţii Alianţei, solidaritatea colectivă şi acoperirea integrală a teritoriului Aliat. În perspectivă, proiectul bilateral cu SUA, aşa cum este conceput, va reprezenta o contribuţie esenţială la programul NATO de apărare antirachetă.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult