Acasa InternationalExterne Cum va fi afectată Japonia de schimbările climatice

Cum va fi afectată Japonia de schimbările climatice

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Specialiștii niponi sunt de părere că schimbarea climatică a provocat o intensificare a ploilor torențiale în Japonia în ultimele decenii, așteptându-se la mai multe dezastre meteorologice din cauza acestui fenomen.

typhoon-japan

Cum va fi afectată Japonia de schimbările climatice (foto:cbc.ca)

Aceste concluzii îngrijorătoare sunt rezultatele unui studiu realizat de Institutul Japonez de Cercetare Meteorologică, pe baza datelor privind temperaturile și precipitațiile culese din întreaga țară în perioada 1978 — 2013. Documentul semnalează că nivelele maxime de precipitații pe oră au crescut cu 13 la sută în ultimii 35 de ani, în condițiile în care cele 20 de ploi cele mai puternice din această perioadă au deversat o cantitate de apă de 50 de ori mai mare decât cele înregistrate în perioada anterioară.

Această evoluție este provocată de creșterea temperaturilor la apele dulci din Japonia și la mările din jurul arhipelagului nipon, responsabile cu evaporarea aflată la originea precipitațiilor, notează experții. Prin urmare, ei prognozează o creștere globală progresivă a temperaturilor care vor genera mai multe dezastre meteorologice, precum taifunuri sau ploi torențiale, fenomene frecvente în Japonia, a declarat directorul raportului, Fumiaki Fujibe, postului național NHK. Conform Agerpres, în luna august, ploile torențiale care au căzut în localitatea Hiroshima (vestul Japoniei) au făcut peste 50 de morți ca urmare a inundațiilor și a alunecărilor de teren, într-o zonă care a fost deja afectată de precipitații puternice în 1999, cu un bilanț atunci de 32 de victime.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult