Cum văd ruşii definiţia înaltei trădări | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Cum văd ruşii definiţia înaltei trădări

Cum văd ruşii definiţia înaltei trădări

scris de M.A.
2 afisari

Camera superioară a Parlamentului rus a adoptat miercuri o lege ce extinde definiţia înaltei trădări, demers considerat de apărătorii drepturilor omului ca un nou atac împotriva opoziţiei.

Cum văd ruşii definiţia înaltei trădări

Cum văd ruşii definiţia înaltei trădări

Legea, care a fost adoptată săptămâna trecută în ultimă lectură de Duma de Stat (camera inferioară), a fost aprobată de Consiliul Federaţiei şi urmează să fie promulgată de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a intra în vigoare. Potrivit textului, înaltă trădare nu constituie numai transmiterea de informaţii secrete guvernelor străine, ci de asemenea furnizarea de consultanţă sau ajutor financiar unor organizaţiilor internaţionale care, de exemplu, ar fi implicate în „activităţi îndreptate împotriva securităţii Rusiei”, transmite Moldpres.

Legislaţia în vigoare pe această problemă nu menţionează organizaţiile internaţionale şi nu se aplică decât în cazul activităţilor ce au afectat „securitatea externă”. Noua lege include, de asemenea, o nouă infracţiune, aceea de a primi secrete de stat prin mijloace ilegale şi pentru care este prevăzută o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Apărătorii drepturilor omului şi avocaţi sînt preocupaţi de faptul că împărtăşirea de informaţii cu ONG-uri internaţionale ca Amnesty International sau chiar recurgerea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate de acum să fie susceptibilă de a constitui „crimă de înaltă trădare„.

Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate comună, Catherine Ashton, s-a declarat joia trecută preocupată de acest text de lege, apreciind că ar putea fi utilizat în scopuri de „intimidare”.

Această lege survine în urma altora recent adoptate, cum este cea care califică drept „agenţi străini” grupări care beneficiază de finanţare străină. O altă lege prevede trecerea pe o listă neagră a anumitor site-uri de internet, toate aceste măsuri fiind introduse de la revenirea, în mai, la Kremlin a preşedintelui rus Vladimir Putin, care se confruntă cu o mişcare de protest fără precedent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult